Mobiele kliniek: medische zorg voor Syrische vluchtelingen en kwetsbare Jordaniërs

In Jordanië verblijven meer dan een miljoen Syriërs. Het conflict in Syrië duurt nu al 7 jaar en de gezondheidsnoden voor vluchtelingen in Jordanië stijgen meer en meer.

Projectdetails

April 2018 t/m maart 2019
April 2018 t/m maart 2019
Looptijd project
400.000 euro
400.000 euro
Projectbudget
16.000 vluchtelingen
16.000 vluchtelingen
bereiken we met hulp
In Jordanië verblijven 1.266.000 Syriërs, waarvan 657.628 vluchtelingen zijn geregistreerd bij de UNHCR. 79% van de vluchtelingen verblijft in semi-stedelijke gebieden buiten de kampen. Mafraq is de op een na belangrijkste provincie qua opvang van vluchtelingen en vangt 157.951 geregistreerde vluchtelingen op. Het conflict in Syrië duurt nu al 7 jaar en de gezondheidsnoden voor vluchtelingen in Jordanië stijgen meer en meer.

Achtergrond en noodzaak

Medische zorg is voor veel vluchtelingen in Jordanië onbetaalbaar omdat er te weinig hulporganisaties zijn die medische zorg verlenen en vluchtelingen in overheidsklinieken veel meer moeten betalen dan Jordaniërs. Veel vluchtelingen blijven daarom rondlopen met medische aandoeningen die goed te behandelen zijn. In afgelegen gebieden en in de informele tentenkampen is de situatie het meest ernstig omdat daar de meest gemarginaliseerde vluchtelingen wonen zonder inkomen en officiële papieren. Vanwege de lange afstand naar klinieken en kosten van vervoer hebben vooral vrouwen onvoldoende toegang tot gezondheidszorg.

Binnen de Syrische vluchtelingengemeenschap is het percentage patiënten met een chronische aandoening groot. 51% van de huishoudens heeft minstens één gezinslid met een chronische aandoening vooral hoge bloeddruk en suikerziekte. 34% van de patiënten met een chronische aandoening heeft geen toegang tot medicijnen en 37% geen toegang tot gezondheidszorg. 74% van de ondervraagde Syrische huishoudens gad aan dat de belangrijkste reden daarvoor het gebrek aan geld was.

Onze partnerorganisatie het IRC (International Rescue Committee) heeft van oktober 2014 t/m maart 2017 eerstelijns, reproductieve en preventieve gezondheidszorg geboden via 2 mobiele klinieken aan 19.606 vluchtelingen in informele vluchtelingenkampen. Deze zorg stopte in april 2017 vanwege gebrek aan financiering.

Projectbeschrijving

Om de toegang tot basisgezondheidszorg voor Syrische vluchtelingen en kwetsbare gastgemeenschappen en de gezondheidssituatie te verbeteren wordt met de steun van Stichting Vluchteling weer medische zorg geboden:

  • Mobiele kliniek: de kliniek zal 5 dagen per week medische zorg bieden en 18 gemeenschappen in afgelegen gebieden maandelijks bereiken. In geval van uitbraak van ziektes zal de kliniek de route veranderen. De kliniek bestaat uit een arts, verpleegkundige en een verloskundige. Naar verwachting worden 17.936 doktersconsulten geboden, voor zowel de behandeling van besmettelijke en niet besmettelijke ziektes als voor reproductieve gezondheidszorg zoals begeleiding tijdens de zwangerschao. Patiënten die niet behandeld kunnen worden in de mobiele kliniek vanwege de aard van de ziekte worden doorverwezen naar IRC’s vaste kliniek in Mafraq. Als de patiënten tweede of derdelijns gezondheidszorg nodig hebben worden ze doorverwezen naar andere medische actoren in het gebied.
  • Preventieve gezondheidszorg: 16.000 mensen krijgen voorlichting over het belang van een gezonde levensstijl, hoe ziektes voorkomen kunnen worden, en het belang om op tijd medische zorg in te roepen. In totaal worden 3.200 huishoudens 6 tot 7 keer bezocht door gezondheidsvrijwilligers. De vrijwilligers geven voorlichting en wijzen mensen die behoefte hebben aan medische zorg door naar de mobiele kliniek of de vaste kliniek in Mafraq.

Gerelateerde projecten

Noodhulp voor door winterstorm getroffen vluchtelingen in Libanon

Noodhulp voor door winterstorm getroffen vluchtelingen in Libanon

Betere zorg voor Syrische kinderen die werken of bedelen in Mount Lebanon

Betere zorg voor Syrische kinderen die werken of bedelen in Mount Lebanon

Voedselpakketten, bevallingszorg en bescherming van kinderen voor Syrische ontheemden

Voedselpakketten, bevallingszorg en bescherming van kinderen voor Syrische ontheemden