Medische zorg voor vluchtelingen en lokale bevolking in Colombia en Venezuela

Onze hulp draagt bij aan betere gezondheid voor vluchtelingen en de lokale bevolking die zijn getroffen door de crisis en de escalatie van het gewapende conflict in Venezuela en Colombia.

Projectdetails

Looptijd project
Looptijd project
15 april 2022 t/m 15 januari 2023
Budget
Budget
700.000 euro
Aantal mensen bereikt
Aantal mensen bereikt
31.050
Onze hulp draagt bij aan betere gezondheid voor vluchtelingen en de lokale bevolking die zijn getroffen door de crisis en de escalatie van het gewapende conflict in de staten Táchira, Apure en Mérida (Venezuela) en Norte de Santander en Arauca (Colombia).


Wat is er aan de hand?

Sinds 2015 kent Venezuela een steeds dieper wordende complexe crisis, veroorzaakt door de ineenstorting van basisvoorzieningen, verslechterende levensomstandigheden en een van de grootste migratiecrises die ooit in Latijns-Amerika zijn geweest. Venezuela verkeert in een zorgwekkende toestand. De hyperinflatie sloot eind 2021 af op ruim 600%, wat de toegang tot voedsel en medicijnen en belemmert.

Er zijn momenteel 7 miljoen Venezolanen op de vlucht, het merendeel naar Colombia. Vaak ook hoogopgeleide professionals als artsen, advocaten en verpleegkundigen. Deze massale toestroom van Venezolaanse vluchtelingen leidt tot grote instabiliteit in het grensgebied en een toename van geweld in de departementen Norte de Santander en Arauca. Door de toename van geweld mogen Venezolanen zich minder verplaatsen en dat leidt tot een slechte toegang van o.m. gezondheidszorg.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

Samen met haar partner Intersos, zorgt Stichting Vluchteling voor betere levensomstandigheden in het grensgebied van Colombia en Venezuela. In verschillende staten wordt bijgedragen aan betere medische zorg.

Medische hulp:

  • Gynaecologen zullen 2.760 verloskundige consulten uitvoeren voor veilige bevallingen;
  • Kinderartsen geven 5.520 consulten aan jonge patiëntjes;
  • In totaal ondersteunen onze psychologen 1.656 slachtoffers met psychsociale aandoeningen;
  • Bekwame verpleegkundigen bieden 6.900 interventies;
  • Juridische adviseurs zullen in minstens 1.656 gevallen tussenbeide komen.
  • Het project heeft een totale capaciteit van 8.280 gezondheidsconsultaties (2.760 voor gynaecologie en 5.520 voor kindergeneeskunde).

Mobiele medische zorg:

  • Vier mobiele medische posten in 14 grensdorpen in Colombia en Venezuela, waarmee ook mensen in afgelegen gebieden toegang krijgen tot gezondheidszorg. Elk team bestaat uit 8 personen, waaronder een kinderarts, een gynaecoloog, een verpleegkundige en een psycholoog.

Het project heeft een totale capaciteit van 20.148 medische, pediatrische, seksuele, reproductieve en psychologische consultaties voor 31.000 mensen. Hiervan krijgen 5.000 Venezolanen die zorg in de vorm van cashnoodhulp.