Colombia kampt sinds het begin van de crisis in Venezuela in 2014 met een continue toestroom van vluchtelingen. Naar schatting komen dagelijks 27.000 Venezolanen het land binnen. Veel mensen steken de grens over op onbewaakte plekken ten noorden van de grensstad Cúcuta. Zij komen werken of zijn op zoek naar voedsel en keren ook weer terug. Gemiddeld blijven zo’n 2.400 Venezolanen per dag voorgoed in Colombia.
Dit aantal blijft toenemen. Tot nu toe gaat het om ruim 1,4 miljoen volwassenen en kinderen die op zoek zijn naar veiligheid, onderdak, voedsel, medische zorg en bescherming. Met name in de hoofdstad Bogota stijgt het aantal vluchtelingen het snelst. Daar leven nu al ruim 360.000 Venezolanen.
De komst van zoveel vluchtelingen zorgt voor extra druk op de capaciteit en middelen van de Colombiaanse overheid en de aanwezige hulporganisaties; zij dragen namelijk ook nog de zorg voor ontheemden als gevolg van Colombia’s aanhoudende interne conflicten.
Gevluchte Venezolanen hebben vooral behoefte aan werk, voedsel en onderdak. Het gebrek aan perspectief op werk maakt hen erg afhankelijk van de informele sector, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor geweld en uitbuiting. De grote meerderheid van de Venezolanen komt niet in aanmerking voor medische zorg onder het Colombiaanse zorgsysteem, omdat ze noch over de vereiste verblijfsdocumenten beschikken, noch over voldoende geld om voor hun zorg te betalen. Deze situatie is vooral zorgwekkend voor kwetsbare groepen als zwangere vrouwen.
Stichting Vluchteling biedt cashhulp aan gezinnen en medische zorg voor meisjes en vrouwen, vooral voor kwetsbare Venezolanen in Bogotá.
Economische steun (cashhulp) voor 350 Venezolaanse gezinnen (zo’n 1.400 mensen)
Medische zorg en voorlichting voor 1.600 meisjes en vrouwen