Medische zorg voor ontheemden en lokale bevolking in Fada

Samen met onze partner Intersos helpen we mensen op de vlucht met medische en verloskundige zorg en ondervoedings behandelingen voor kinderen tot vijf jaar.

Projectdetails

Looptijd project
Looptijd project
1 mei 2023 - 31 januari 2024
Budget
Budget
400.000 euro
Aantal mensen geholpen
Aantal mensen geholpen
98.120

Wat is er aan de hand?

De humanitaire situatie in Burkina Faso blijft verslechteren. Twee jaar geleden had het land nog vrijwel niet te maken met conflicten of ontheemding. Toenemend geweld heeft meer dan één miljoen mensen op de vlucht gejaagd, meer dan een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. Het land kent de snelst groeiende humanitaire crisis van de wereld.

Sinds februari 2021 nemen de aanvallen vooral toe in de regio's Sahel, Centraal Noord en Oost. Daarnaast heeft de oostelijke regio, waarop dit project zich richt, te maken met een grote voedsel- en hongercrisis, met dramatische gevolgen van dien. In het oosten zijn 210.000 ontheemden, waarvan 60% nog kind. Ook zijn hier 49 gezondheidscentra gesloten, waardoor ruim een half miljoen mensen van gezondheidszorg worden beroofd.

Miljoenen mensen hebben te maken met acute voedselonzekerheid. De voedselsituatie is in delen van het land zeer kritiek, en voedseltekorten zijn in een jaar tijd verdubbeld. Meer dan een half miljoen kinderen in Burkina Faso kampen met acute ondervoeding.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

Samen met onze partner Intersos komen we in actie. We gaan door met onze noodhulpverlening in 8 gezondheidscentra en zullen nog 2 gezondheidscentra's opzetten. Onze focus zal liggen op seksuele en reproductieve gezondheid en de verbetering van algemene medische zorg en voeding om het ziekte- en sterftecijfer terug te dringen. Dat doen we door:

  • De 12 gezondheidsfaciliteiten bieden een minimumpakket van kwalitatieve eerstelijnsgezondheidszorg en versterken tegelijkertijd de capaciteit van het gezondheidssysteem. Zo krijgen ruim 98.000 mensen toegang tot medische zorg.

  • Behandeling van ernstige en matige acute ondervoeding in de eerstelijnsgezondheidszorg. Maar liefst 15.406 kinderen tot 5 jaar worden gescreend op ondervoeding.

  • De spoedeisende verloskundige en neonatale zorg worden versterkt zodat de zorg tijdens en na de zwangerschap gratis gegarandeerd wordt. 3.017 zwangere vrouwen hebben toegang tot pre- en postnatale zorg en van hen zullen er 2.944 bevallingen worden bijgestaan door gekwalificeerd personeel.