Medische zorg voor ontheemden en lokale bevolking in Fada

Samen met onze partner Intersos helpen we mensen op de vlucht met medische zorg, ondervoedingsbehandelingen en hygiënemaatregelen.

Projectdetails

Looptijd
Looptijd
1 juli 2022 - 30 april 2023
Budget
Budget
400.110 euro
Aantal mensen geholpen
Aantal mensen geholpen
56.700

Factcheck

Locatie

Wat is er aan de hand?

De humanitaire situatie in Burkina Faso blijft verslechteren. Twee jaar geleden had het land nog vrijwel niet te maken met conflicten of ontheemding. Toenemend geweld heeft meer dan één miljoen mensen op de vlucht gejaagd, meer dan een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. Het land kent de snelst groeiende humanitaire crisis van de wereld.

Sinds februari 2021 nemen de aanvallen vooral toe in de regio's Sahel, Centraal Noord en Oost. Daarnaast heeft de oostelijke regio, waarop dit project zich richt, te maken met een grote voedsel- en hongercrisis, met dramatische gevolgen van dien. Corona heeft deze situatie verergerd.

Tot 2015 was het een van de rustigste landen van Afrika, maar dat is verleden tijd. Groepen verbonden aan IS, hebben veel geweld over Burkina Faso uitgestort. De regering, de politie en het leger zijn niet bij machte om de orde te herstellen. Hele gebieden zijn in anarchie vervallen en nauwelijks bereikbaar voor hulporganisaties. Naast tekort aan water en eten, malaria, mazelen en geweld is er ook nog het coronavirus.

Miljoenen mensen hebben te maken met acute voedselonzekerheid. De voedselsituatie is in delen van het land zeer kritiek, en voedseltekorten zijn in een jaar tijd verdubbeld. Meer dan een half miljoen kinderen in Burkina Faso kampen met acute ondervoeding.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

Samen met onze partner Intersos komen we in actie. We gaan door met onze noodhulpverlening in 8 gezondheidscentra en zullen nog 2 gezondheidscentra's opzetten. Onze focus zal liggen op seksuele en reproductieve gezondheid en de verbetering van algemene medische zorg en voeding om het ziekte- en sterftecijfer terug te dringen. Dat doen we door:

  • De 10 door het project gesteunde gezondheidsfaciliteiten bieden een minimumpakket van kwalitatief hoogstaande, gratis en inclusieve eerstelijnsgezondheidszorg en versterken tegelijkertijd de capaciteit van het gezondheidssysteem. Zo krijgen maar liefst 56.700 mensen toegang tot gratis medische zorg.
  • Behandeling van ernstige en matige acute ondervoeding wordt geïntegreerd in de eerstelijnsgezondheidszorg. Maar liefst 10.206 kinderen tussen de 6-59 maanden worden actief gescreened op ondervoeding.
  • Met hygiënemaatregelen en de bouw van waterpompen, douches en toiletten dragen we bij aan het verminderen van de risico's van ondervoeding en door water overgebrachte en infectieziekten. Zo'n 45.000 mensen zullen hiermee geholpen worden.
  • Ook kunnen mensen op de vlucht rekenen op hygiënekits met onder andere maandverband, zeep, shampoo en ondergoed.