Medische zorg en noodpakketten voor ontheemden in Vinnytsja en Poltava

Via noodteams van onze partner Intersos ondersteunen we veertig opvangplekken in Vinnytsja en Potlova district en verstrekken we medische basishulp en noodpakketten.

Projectdetails

Looptijd project
Looptijd project
1 maart 2022 t/m 30 september 2022
Budget
Budget
1.000.000 euro
Aantal mensen bereikt
Aantal mensen bereikt
16.400

Wat is er aan de hand?

In Vinnytsja en Poltava bevinden zich 14% van de Oekraïense ontheemden. Poltava is vanwege zijn geografische ligging een opslag- en doorvoerpunt voor humanitaire hulp aan de gebieden waar de oorlog in alle hevigheid woedt. Er verblijven 113.000 ontheemden in het gebied.

Sinds begin april hebben militaire verschuivingen geleid tot een nieuwe vluchtelingenstroom uit de oostelijke gebieden naar het centrale deel van Oekraïne. Als gevolg hiervan staan de opvang- en transitlocaties onder grote druk en hebben ontheemden een tekort aan medicijnen, uitrusting, voedsel en non-foodartikelen en basishulpmiddelen.

Op dit moment functioneert het Oekraïense gezondheidssysteem goed en met enorme veerkracht, maar staat wel enorm onder druk.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

In totaal krijgen 16.400 ontheemden in opvang- en transitcentra in Oost-Oekraïne bescherming en gezondheidszorg (medicijnen, medische en chirurgische zorg en hygiëne pakketten). Dit is wat we gaan doen:

  • In 40 opvang- en transitcentra ontvangen 4.000 families op doorreis in Vinnytsja en Poltava toegang tot medijcijnen, medische zorg en gezondheidsdiensten. Nog eens 1.000 families ontvangen noodpakketten voor gezondheid en hygiëne.
  • In de noodopvang worden de levensomstandigheden en sanitaire voorzieningen van de centra verbeterd. De opvangcentra worden voorzien van matrassen, dekens, beddengoed, meubels, wasmachines, boilers en keukensets.
  • Trauma- en operatiekits met medische materialen en medicijnen voor vijftig patiënten in Vinnytsja en Poltava (en deels Zaporizhya en Dnipro). Medicijnen voor 1.000 patiënten voor een periode van drie maanden.
  • 40 opvangcentra in Vinnytsja en de oblast Poltava en twee gezondheidsposten in het treinstation van Poltava ontvangen EHBO-materialen en vrij verkrijgbare medicijnen.