Medische zorg en gezonde voeding in oostelijke regio

Samen met partner Intersos zorgt Stichting Vluchteling voor het terugdringen van sterfte in de oostelijke regio van Burkina Faso. We zorgen voor vrije toegang tot gezondheidszorg en voeding onder ontheemden en de lokale bevolking.

Projectdetails

Looptijd project
Looptijd project
1 juli 2021 t/m 30 juni 2022
Projectbudget
Projectbudget
350.000 Euro
Aantal mensen bereikt
Aantal mensen bereikt
38.500

Factcheck

Locatie

Wat is er aan de hand?

De humanitaire situatie in Burkina Faso blijft verslechteren. Twee jaar geleden had het land nog vrijwel niet te maken met conflicten of ontheemding. Toenemend geweld heeft meer dan één miljoen mensen op de vlucht gejaagd, meer dan een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. Het land kent de snelst groeiende humanitaire crisis van de wereld.

Sinds februari 2021 nemen de aanvallen vooral toe in de regio's Sahel, Centraal Noord en Oost. Daarnaast heeft de oostelijke regio, waarop dit project zich richt, te maken met een grote voedsel- en hongercrisis, met dramatische gevolgen van dien. Corona heeft deze situatie verergerd.

Tot 2015 was het een van de rustigste landen van Afrika, maar dat is verleden tijd. Groepen verbonden aan IS, hebben veel geweld over Burkina Faso uitgestort. De regering, de politie en het leger zijn niet bij machte om de orde te herstellen. Hele gebieden zijn in anarchie vervallen en nauwelijks bereikbaar voor hulporganisaties. Naast tekort aan water en eten, malaria, mazelen en geweld is er ook nog het coronavirus.

Miljoenen mensen hebben te maken met acute voedselonzekerheid. De voedselsituatie is in delen van het land zeer kritiek, en voedseltekorten zijn in een jaar tijd verdubbeld. Meer dan een half miljoen kinderen in Burkina Faso kampen met acute ondervoeding.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

Samen met onze partner Intersos komen we in actie in drie nieuwe gezondheidscentra, in acht bestaande gezondheidscentra en in het Fada District Hospital, allemaal in de oostelijke regio van Burkina Faso. We zorgen voor:

  • Training van gezondheidswerkers op het voorkomen van ziektes als malaria en corona en de zorg voor zwangere vrouwen;
  • Geïntegreerde aanpak om ondervoeding tegen te gaan in lokale gemeenschappen en in de zorginstellingen;
  • Medische ondersteuning van gezondheidsfaciliteiten en voedingstherapie van ondervoede kinderen;
  • Voedselrantsoenen voor naar het Fada ziekenhuis doorverwezen ondervoede kinderen;
  • Installeren van sanitaire voorzieningen in alle gezondheidscentra + hygiëne en schoonmaakfaciliteiten;
  • Aanleggen en bouwen van vijf veilige waterpunten zodat mensen toegang hebben tot schoon drinkwater;
  • Voorlichting over het belang van goede hygiëne, goede voeding en borstvoeding. Inclusief doorverwijzing naar ziekenhuizen.

Samen met onze partner Intersos komen we in actie in vier gezondheidscentra in het Yamba-departement. We leiden 24 gezondheidswerkers op in het voorkomen van ziektes als