Medische zorg en bescherming voor Venezolaanse vluchtelingen

Door het ineenstorten van de economie, zijn miljoenen Venezolanen gevlucht naar omringende landen. Colombia vangt momenteel al 2,5 miljoen Venezolaanse vluchtelingen op. Waaronder veel meisjes en vrouwen.

Projectdetails

Looptijd project
Looptijd project
15 januari t/m 14 oktober 2023
Projectbudget
Projectbudget
350.000 euro
Aantal mensen bereikt
Aantal mensen bereikt
7.840
Door het ineenstorten van de economie, zijn miljoenen Venezolanen gevlucht naar omringende landen. Colombia vangt momenteel al 2,5 miljoen Venezolaanse vluchtelingen op. Waaronder veel meisjes en vrouwen.

Wat is er aan de hand?

Colombia kampt sinds het begin van de crisis in Venezuela in 2014 met een continue toestroom van vluchtelingen. Colombia wordt daarnaast geconfronteerd met een gecompliceerde crisis veroorzaakt door een ernstige economische recessie, de gevolgen van het geweld van gewapende groepen, en door klimaatverandering.

Dit aantal blijft toenemen. Tot nu toe gaat het om ruim 2,5 miljoen volwassenen en kinderen die op zoek zijn naar veiligheid, onderdak, voedsel, medische zorg en bescherming. Vrouwen en kinderen zijn extra kwetsbaar, en worden blootgesteld aan misbruik, seksuele uitbuiting en kinderarbeid

In 2022 is het aantal mensen in medische nood gestegen tot 6,1 miljoen. In het departement Norte de Santander gaat het alleen al om ruim 42.500 mensen in nood. Het grootste probleem blijft de slechte toegang tot gezondheidszorg, vooral op het platteland. De afstand is een van de belangrijkste factoren die de toegang beperken.

Norte de Santander is de derde regio qua aantallen vluchtelingen en migranten, met een totaal van 254.000 in februari 2022.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

Stichting Vluchteling biedt cashhulp aan gezinnen en medische zorg voor meisjes en vrouwen, vooral voor kwetsbare Venezolanen in Norte Santander.

Economische steun (cashhulp) voor 400kwetsbare Venezolaanse vluchtelingen

  • Elk persoon krijgt drie maanden een maandelijkse toelage. Dit geld is onder andere bedoeld voor huisvesting, huisraad, kleding, voedsel en bijvoorbeeld het opzetten van een eigen winkel of bedrijfje om zo zelfvoorzienend te worden.

Medische zorg en voorlichting voor meisjes en vrouwen (2.500 consulten)

  • 400 slachtoffers van seksueel geweld krijgen toegang tot goede juridische en psychosociale hulp.
  • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven krijgen toegang tot ten minste één algemeen medisch consult voor goede zorg en reproductieve gezondheidszorg. Dat gebeurt via twee mobiele medische teams in 3 gemeenten in Norte Santander. Elk team is vier werkdagen per week actief. Het team bestaat uit een huisarts, gynaecoloog/verloskundige, verpleegster, verpleegassistent en psycholoog.