Medische-, psychologische- en traumahulp voor vluchtelingen uit Oekraïne

Via onze partner Intersos bieden we dringende medische zorg aan vluchtelingen uit Oekraïne, met speciale aandacht voor de meest kwetsbaren die opvang vinden in de buurlanden Polen en Moldavië.

Projectdetails

Looptijd project
Looptijd project
1 mrt 2022 t/m 15 dec 2022
Projectbudget
Projectbudget
525.000 euro
Aantal mensen bereikt
Aantal mensen bereikt
38.500 ontheemden

Factcheck

Polen

Miljoenen mensen zijn inmiddels de westelijke grenzen van Oekraïne over gevlucht. Volgens de VN steken dagelijks 100.000 vluchtelingen de Poolse grens over. Tot begin maart kwamen 1,3 miljoen vluchtelingen Polen binnen. Verwacht wordt dat dit aantal binnen een half jaar zal stijgen tot 4 miljoen mensen.

Korczowa is het eerste opvangpunt voor vluchtelingen net over de grens van Polen. Het is een van de grootste opvangvoorzieningen en ontvangt tussen de 2.000 en 5.600 vluchtelingen per 24 uur. Zowel Oekraïense (70%) als niet-Oekraïense (30%) vluchtelingen (Oezbeki's, Tadzjikisten, Azeri's, Jordaniërs, Vietnamezen en anderen).

Op de locatie krijgen vluchtelingen ondersteuning: onderdak, voedsel, medische screening, terwijl ze wachten op vervoer naar andere Poolse regio's/steden. Korczowa is op zijn maximale capaciteit, de situatie is chaotisch en de humanitaire situatie is nijpend met slechte hygiëne en sanitaire omstandigheden.

Moldavië

Moldavië heeft tot begin maart bijna 83.000 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. In dezelfde periode meldt de grenspolitie dat 36.724 personen Moldavië zijn binnengekomen via de grenspost Tudora - voornamelijk vrouwen, kinderen en ouderen. Het grenspunt zal naar verwachting binnenkort worden getroffen door een massale groep vluchtelingen vanuit het zuidwesten van Oekraïne, aangezien het conflict naar verwachting Odessa zal bereiken.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

Intersos zal in de opvangcentra in Moldavië en Polen een polikliniek en medische post beheren met 2 gezondheidsteams voor zowel een dag- als een nachtploeg. Elk team bestaat uit een arts, een maatschappelijk werker en een psycholoog. Dit is wat we gaan doen:

  • De medische activiteiten in het opvangcentrum omvatten basisgezondheidszorg en essentiële spoedeisende traumazorg (eerste hulp), die zeven dagen in de week van 09.00 – 19.00 uur beschikbaar zijn. Hiermee krijgen 175 vluchtelingen per dag onze basisgezondheidszorg en hebben in totaal 10.500 vluchtelingen in Korczowa, Tudora en Chisinau toegang tot hoogwaardige gezondheidszorg.
  • De medische activiteiten in het opvangcentrum omvatten psychologische eerste hulp. Hiermee krijgen 30 vluchtelingen per dag onze psychologische hulp en hebben in totaal 600 vluchtelingen in Tudora, Chisinau, Palanca en Korczowa toegang tot beschermingshulp en -diensten.
  • Daarnaast geven onze teams op alle locaties ook medische voorlichting en medisch advies en zetten ze in op preventie. In totaal werken we met drie artsen, een medische coördinator en zes medische medewerkers (2 maatschappelijk werkers, 3 psychologen en 1 beschermingsmedewerker).
  • De teams zullen worden uitgerust met medicijnen en medische apparatuur en twee ambulances voor doorverwijzing voor gespecialiseerde zorg in ziekenhuizen.