Medische noodhulp op de frontlinie in noordoost Nigeria

In samenwerking met onze internationale partner Intersos biedt Stichting Vluchteling medische zorg aan in een gevaarlijk gebied dat wordt geteisterd door Boko Haram.

Projectdetails

Looptijd project
Looptijd project
1 december 2020 t/m 31 juli 2021
Projectbudget
Projectbudget
250.000 euro
Aantal mensen bereikt
Aantal mensen bereikt
18.165

Factcheck

Locatie

WAT IS ER AAN DE HAND?

Het noordoosten van Nigeria wordt geteisterd door strijd tussen het Nigeriaanse leger en Boko Haram. Hierdoor is het voor humanitaire organisaties erg lastig om hulp te verlenen in dit gebied. Hulpverleners hebben om veiligheidsredenen alleen toegang tot locaties die onder controle staan van het Nigeriaanse leger. Het conflict belemmert de medische zorg.

Soms zijn ziekenhuizen zelf het doelwit van een aanval door Boko Haram. Het algemene ziekenhuis van Magumeri waar Stichting Vluchteling hulp bood werd op 17 augustus 2020 in brand gestoken door gewapende milities.

Een zorgelijke situatie. Want in totaal zijn meer dan 7 miljoen mensen in Nigeria afhankelijk van humanitaire hulp. Deze mensen hebben beperkte toegang tot basisgezondheidszorg en andere essentiële diensten.

HOE HELPT STICHTING VLUCHTELING?

In samenwerking met onze internationale partner Intersos hebben we onze medische zorg rond Magumeri kunnen hervatten. Door te werken met mobiele teams kan de hulpverlening doorgaan, ook wanneer er aanvallen op de burgerbevolking plaats vinden.

We zijn met 2 mobiele teams actief (1 arts, 4 verpleegkundigen, 8 gezondheidsmedewerkers en 20 vrijwilligers uit de gemeenschappen).

Dit is wat we precies doen:

  • We verlenen zorg aan de meest kwetsbaren, zoals vrouwen en kinderen, maar ook veel ouderen en alleenstaande mannen en vrouwen met luchtweginfecties en malaria. We helpen jonge kinderen en baby's die ondervoed zijn.
  • Daarnaast geven voorlichting op het gebied van hygiëne en over het coronavirus. Op die manier proberen we verspreiding te voorkomen.

Gerelateerde projecten

Coronavaccinatieprogramma in samenwerking met COVAX

Coronavaccinatieprogramma in samenwerking met COVAX

Voorlichting en training over landmijnen in Nigeria

Voorlichting en training over landmijnen in Nigeria