Medische noodhulp op de frontlinie in noordoost Nigeria

In samenwerking met onze internationale partner Intersos biedt Stichting Vluchteling medische zorg aan in een gevaarlijk gebied dat wordt geteisterd door Boko Haram.

Projectdetails

Looptijd project
Looptijd project
1 september 2021 t/m 30 april 2022
Projectbudget
Projectbudget
200.000 euro
Aantal mensen bereikt
Aantal mensen bereikt
21.000 (waaronder 7.000 ontheemden)

Factcheck

Locatie

WAT IS ER AAN DE HAND?

Het noordoosten van Nigeria wordt geteisterd door strijd tussen het Nigeriaanse leger en Boko Haram. Hierdoor is het voor humanitaire organisaties erg lastig om hulp te verlenen in dit gebied. Hulpverleners hebben om veiligheidsredenen alleen toegang tot locaties die onder controle staan van het Nigeriaanse leger. Het conflict belemmert de medische zorg.

Soms zijn ziekenhuizen zelf het doelwit van een aanval door Boko Haram. Het algemene ziekenhuis van Magumeri waar Stichting Vluchteling hulp bood, werd in augustus 2020 in brand gestoken door gewapende milities.

Een zorgelijke situatie, want in totaal zijn meer dan 8,7 miljoen mensen in Nigeria afhankelijk van humanitaire hulp. Een derde van de bevolking in het noordoosten heeft beperkte toegang tot basisgezondheidszorg en 1,2 miljoen mensen daar wordt helemaal niet bereikt met hulp.

HOE HELPT STICHTING VLUCHTELING?

In samenwerking met onze partner Intersos bieden we onze medische zorg rond Magumeri en Chabal. Door te werken met mobiele teams kan de hulpverlening doorgaan, ook wanneer er aanvallen op de burgerbevolking plaats vinden. In totaal helpen we 21.000 mensen in het gebied.

We zijn actief met een mobiel team (1 arts, 2 verpleegkundigen, 4 gezondheidsmedewerkers en 20 vrijwilligers uit de gemeenschappen).

Dit is wat we precies doen:

  • We verlenen zorg aan de meest kwetsbaren, zoals zwangere vrouwen en kinderen, maar ook chronisch zieken met astma, hoge bloeddruk en diabetes. Ook mensen die te maken hebben met mentale problemen kunnen rekenen op onze hulp.
  • We bieden zorg aan ontheemden en lokale inwoners die te maken hebben met eenvoudig te voorkomen ziekten, zoals mazelen, diarree en malaria.
  • Jonge kinderen en baby's die ondervoed helpen we er weer bovenop met Plumpy'nut, calorierijke noodvoeding 
  • Daarnaast geven we voorlichting op het gebied van hygiëne en over het coronavirus. Op die manier proberen we verspreiding in te perken en te voorkomen. 

Gerelateerde projecten

Coronavaccins en voorlichting voor ontheemden in Borno

Coronavaccins en voorlichting voor ontheemden in Borno

Hulppakketten, medische en psychologische zorg voor ontheemden in Zamfara

Hulppakketten, medische en psychologische zorg voor ontheemden in Zamfara