Medische hulp en medicatie voor Oekraïense oorlogsslachtoffers

Uit de opbrengst van Giro555 bieden we via het project Artsenhulp van Stichting Vluchteling ondersteuning aan o.a. ambulancediensten, mobiele medische teams, poliklinieken en ziekenhuizen in Oekraïne met medicijnen en medische apparatuur.

Projectdetails

Looptijd
Looptijd
1 januari t/m 31 december 2023
Budget
Budget
900.000 Euro
Begunstigden
Begunstigden
Patiënten (burgers, ontheemden, repatrianten en soldaten).
Uit de opbrengst van Giro555 bieden we via het project Artsenhulp van Stichting Vluchteling ondersteuning aan o.a. ambulancediensten, mobiele medische teams, poliklinieken en ziekenhuizen in Oekraïne met medicijnen en medische apparatuur.

De oorlog in Oekraïne zorgt dat ziekenhuizen medicatie en medische hulpmiddelen tekortkomen. Dit is vooral in het noorden, oosten en zuiden. De belegering van steden en dorpen in het oosten en zuiden van het land leidt tot een toename van gewonden in de ziekenhuizen. De lokale productie van medicijnen en de aanvoerlijnen zijn verstoord. Medische voorzieningen in de frontlinie en in recent ontzette dorpen en steden zijn verwoest.

Hoewel het Oekraïense leger in het noorden veel terrein heeft heroverd, worden steden als Kiev en Dnipro nu geconfronteerd met stroomstoringen vanwege Russische aanvallen. Samen met de strenge winter levert dit extra problemen op voor de inwoners. Beide partijen zijn niet van plan toe te geven. Integendeel, in september mobiliseerde Rusland 300.000 extra militairen terwijl Oekraïne in november Kherson heroverde.

Gezondheidsfaciliteiten dicht bij de frontlinie richten zich op spoedeisende zorg en het stabiliseren van gewonden. Ze werken de klok rond en reizen met de frontlinie mee. Ze bieden medische zorg aan ontheemden, gewonde soldaten en burgers. Ze hebben ondersteuning nodig vanwege extra slachtoffers en ontheemding als gevolg van het conflict.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?
Het doel van Stichting Vluchteling is om directe steun te bieden aan medische voorzieningen langs de frontlinie en andere moeilijk bereikbare of achtergestelde gebieden. De steun bestaat uit de aanschaf en levering van medicijnen en medische hulpmiddelen.

  • Artsen in Nederland en Polen (Oekraïens sprekend) en ondersteuners ter plekke bouwen een relatie op met medische actoren (bv. ambulancediensten, poliklinieken en ziekenhuizen) in Oekraïne en beoordelen en verzamelen aanvragen voor medische voorraden.
  • We houden medicijnen, medische hulpmiddelen en gezondheidspakketten op voorraad op basis van te verwachte behoeften en toekomstige noden.
  • Ziekenhuizen en gezondheidscentra ontvangen medische hulpmiddelen en apparatuur, waardoor hun capaciteit wordt vergroot en patiënten toegang hebben tot spoedeisende hulp, basisgezondheidszorg en tijdige behandeling van chronische ziekten (met name ouderen).