De Democratische Republiek Congo kampt al meer dan 15 jaar een aanhoudende humanitaire crisis. Vrouwen en meisjes behoren tot de belangrijkste doelwitten van dit langdurige conflict. Gewapende groepen gebruiken seksueel geweld als wapen. Dit extreme geweld, in combinatie met het totale gebrek aan veiligheid, heeft geleid tot de vernietiging van een groot deel van de sociale infrastructuur die cruciaal is voor het functioneren van de samenleving en de veiligheid van vrouwen, zoals toegang tot gezondheidszorg.
Het Panzi-ziekenhuis werd in 1999 opgericht door Dr. Denis Mukwege (winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, 2018) en is een algemeen referentieziekenhuis in Bukavu, de hoofdstad van Zuid-Kivu in het oosten van de DRC. Sinds de oprichting heeft het Panzi Ziekenhuis zich ingezet voor de bescherming en de empowerment van vrouwen en meisjes.
In de afgelopen twee decennia hebben maar liefst 71.000 overlevers van seksueel geweld medische zorg ontvangen in het Panzi Ziekenhuis. Jaarlijks vragen zo'n 3000 mensen om hulp en de gespecialiseerde zorg van het Panzi ziekenhuis, waaronder overlevers van seksueel geweld en vrouwen met ernstige gynaecologische aandoeningen (bv. fistels, orgaanverzakkingen). De meesten van hen zijn vrouwen, maar ook mannen en kinderen kunnen medische zorg krijgen.
Hulp is keihard nodig.
Het Panzi ziekenhuis, dat gesteund wordt door Stichting Vluchteling, zorgt voor holistische zorg van hoge kwaliteit aan overlevers van seksueel geweld en gynaecologische zorg voor kwetsbare vrouwen en meisjes in Oost-Congo.
Nazorg
Helaas ligt er een in DRC een taboe op overlevers van seksueel geweld. Vaak worden vrouwen en meisjes verstoten nadat ze het slachtoffer zijn geworden van deze misdaden. Daarom zorgt het Panzi ziekenhuis voor begeleiding van hun patiënten wanneer zij huis kunnen terugkeren.
Ook helpt Panzi met bemiddeling - wanneer nodig - met hun familie en gemeenschap. Overlevers van seksueel geweld kunnen blijven rekenen op psychosociale steun.