Levensreddende medische zorg en voedselhulp voor ontheemden in de Baidoa en Burhakaba districten

In samenwerking met de Dutch Relief Alliance zorgt Stichting Vluchteling voor levensreddende medische zorg en voedselhulp in de Baidoa en Burhakaba districten in Somalië.

Projectdetails

Looptijd
Looptijd
1 oktober 2022 - 31 maart 2023
Budget
Budget
604.913 euro
Aantal mensen geholpen
Aantal mensen geholpen
13.210

Factcheck

Locatie

  Wat is er aan de hand?

  Somalië kampt met een verwoestende droogte: meer dan 7,8 miljoen Somaliërs zijn rechtstreeks getroffen. De gevolgen van het vijfde opeenvolgende jaar met slechte regens zullen naar verwachting in de districten Baidoa en Burhakaba ernstiger zijn dan elders in het land.

  In september 2022 bleek dat 1 op de 4 kinderen onder de vijf jaar acuut ondervoed was in de plattelandsgebieden Baidoa en Burhakaba, met nog hogere percentages in de kampen voor ontheemden (28%). Daarnaast werd de regio Bay het zwaarst getroffen door uitbraken van cholera en mazelen. Naar verwachting zullen ziekte-uitbraken aanhouden, met een mogelijke heropleving door een gebrek aan vaccinaties en sanitaire voorzieningen.

  Volgens een evaluatie van onze partner het IRC (juli '22) in de Bay-regio had bijna 80% van de huishoudens in Baidoa geen toegang tot voedsel en meldde 59% een inkomensverlies in de afgelopen 6-12 maanden. Het verlies aan inkomen en bestaansmiddelen heeft de daling van de koopkracht versneld, wat in combinatie met de stijgende voedselprijzen de toegang tot voedsel en andere behoeften belemmert. De geïntegreerde onderzoeken die in juli 2022 in de districten Baidoa en Burhakaba werden uitgevoerd, wezen op niveaus van acute ondervoeding en sterfte. Hulp is keihard nodig.

  Hoe helpt Stichting Vluchteling?

  Stichting Vluchteling is, samen met de Dutch Relief Alliance en onze partner het IRC, een omvangrijke noodhulpoperatie gestart. Onze teams komen in actie om het sterfte- en ziektecijfer te verlagen en het welzijn van kwetsbare huishoudens op het platteland van Baidoa en Burhakaba en pas aangekomen ontheemden in Baidoa te verbeteren. Dat doen wij door:

  • Levensreddende gezondheids- en voedseldiensten: Met onze mobiele kliniek bereiken we zelfs de meest afgelegen gebieden met onze medische hulp. Onze teams geven consulten over overdraagbare ziekten, het screenen van kinderen en zwangere vrouwen op acute ondervoeding, reproductieve gezondheidsdiensten, ondervoedingsbehandelingen voor kinderen onder de 5 jaar met ernstige acute ondervoeding, behandelingen voor mensen die matig ondervoed zijn.
  • Financiële steun: 470 kwetsbare huishoudens krijgen drie maanden financiële steun zodat zij zelf in hun eerste levensbehoeften kunnen voorzien en zelf kunnen bepalen wat ze het hardst nodig hebben.