Levensreddende bescherming in Akobo County

Samen met onze Internationale partner Intersos beschermen we kwetsbare bevolkingsgroepen, voornamelijk slachtoffers van seksueel geweld, in de provincie Akobo County in Zuid-Soedan.

Projectdetails

Looptijd project
Looptijd project
1 maart 2020 t/m 28 februari 2021
Projectbudget
Projectbudget
225.612 euro
Aantal mensen bereikt
Aantal mensen bereikt
5.000

Factcheck

Locatie

WAT IS ER AAN DE HAND?

In Zuid-Soedan hebben jaren van conflict en een ernstige economische crisis voor veel problemen gezorgd. Naar schatting telt het land 1,5 miljoen ontheemden en 2,2 miljoen vluchtelingen die leven onder extreme armoede. Ook natuurrampen teisteren het land en verergeren de situatie. Eén van de zwaarst getroffen provincies is Akobo County. Meer dan de helft van de ruim 327.000 inwoners daar heeft humanitaire hulp nodig. Geweld tussen verschillende groeperingen komt regelmatig voor.

Vooral seksueel geweld komt vaak voor in Zuid-Soedan. Gemiddeld heeft 65% van de vrouwelijke bevolking in haar leven wel eens seksueel of fysiek geweld ervaren. Meestal gaat het mis tijdens de lange afstanden die vrouwen dagelijks afleggen om hun taken zoals water halen uit te voeren. Traditionele genderrollen beperken de beslissingsbevoegdheid van vrouwen en meisjes en daarmee hun toegang tot middelen. Dit maakt hen kwetsbaar voor misbruik en uitbuiting.

HOE HELPT STICHTING VLUCHTELING?

Samen met onze internationale partner Intersos doen we er alles aan om kwetsbare bevolkingsgroepen in de provincie Akobo County te beschermen. Daarbij richten we ons vooral op kinderen en slachtoffers van seksueel geweld.

Dit is wat we precies doen:

Collectieve psychosociale sessies
We organiseren bijeenkomsten voor vrouwen en kinderen die het slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld. Zij krijgen binnen deze sessies de ruimte om ervaringen te delen en ontvangen onderlinge steun. Daarnaast zullen vrouwen en meisjes capaciteiten ontwikkelen om producten te ontwikkelen (brood, handvaardigheid etc).

Doorbreken genderrollen
Om de oorzaken van seksueel geweld beter in kaart te brengen gaan we in gesprek met de lokale gemeenschap. Het doel is om de traditionele gender verdeling te doorbreken en op die manier het geweld te doen laten afnemen.

Hulp zoeken promoten
We gaan in gesprek met vrouwen en kinderen om hen op de hoogte te stellen van de hulp die beschikbaar is.

Cashhulp
We ondersteunen 40 families zodat zij te eten hebben en verstrekken daarnaast cash aan 200 slachtoffers van seksueel geweld zodat ze hun medische kosten kunnen betalen.