Levensreddende (medische) noodhulp voor Oekrainers op de vlucht

In samenwerking met twee regionale hulporganisaties helpen we vluchtelingen in Oekraine en omringende landen aan noodhulp. We helpen met onder andere medische hulp, dekens, tenten, slaapzakken, voedsel en schoon drinkwater.

Projectdetails

Looptijd project
Looptijd project
1 maart/m 31 december 2022
Projectbudget
Projectbudget
1.500.000 euro
Aantal mensen bereikt
Aantal mensen bereikt
2.000 vluchtelingen en 5.000 gezinnen

Factcheck

Locatie

Wat is er aan de hand?

Russische troepen begonnen in februari 2022 met een breed militair offensief tegen Oekraine.

De gevechten in Oekraine intensiveren en de acute humanitaire behoeften nemen toe. Miljoenen Oekrainers zijn hierdoor op de vlucht voor de oorlog in hun land. Ze zoeken massaal toevlucht in buurlanden als Polen, Hongarije en Moldavië. De situatie is zeer ernstig en verandert continue door het escalerende geweld.

Als mensen in dit tempo blijven vluchten, dan wordt dit de grootste Europese vluchtelingencrisis van de eeuw.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

Stichting is ter plaatse en schaalt capaciteit en noodhulp op in Polen en Oekraïne en zijn hard bezig om ook aan de slag te gaan in Moldavië en Roemenië. Wat we doen:

  • Vrachtwagens met humanitaire hulp vervoeren noodhulp pakketten naar de stad Lviv, in het westen van Oekraïne. De konvooien vervoeren tenten, dekens, hygiëne-artikelen slaapzakken en andere items voor gerichte hulp.
  • Ook delen we voedsel en schoon drinkwater uit aan vluchtelingen die in het grensgebied gestrand zijn.
  • We verzorgen op de langere termijn veilig drinkwater en renoveren we zodra het qua veiligheid mogelijk is beschadigde watervoorzieningen in Oekraine.
  • We verwachten een toenemende vraag aan psychosociale hulp door traumatische ervaringen. Daarom schalen we onze psychosociale hulp op.