Noodtoestand door droogte
Volgens de VN zijn er 2,9 miljoen mensen op de vlucht voor conflicten en natuurrampen. Alleen al in 2021 sloegen 777.000 mensen op de vlucht. Humanitaire toegang blijft in veel gebieden een uitdaging, waardoor hulpverlening soms niet op tijd is. Somalië heeft nu te maken met een van de ergste droogtes na drie mislukte opeenvolgende regenseizoenen. Dit was voor de regering aanleiding de noodtoestand uit te roepen.
De droogte heeft ten minste 3,2 miljoen mensen in 66 van de 74 districten van het land getroffen en zo'n 169.000 mensen uit hun huizen verdreven op zoek naar voedsel, water en grasland voor hun vee. De zwaarst getroffen gebieden zijn Jubaland, Southwest, Galmudug en sommige delen van Puntland. In al deze gebieden zijn ernstige watertekorten, vee sterfte en een piek in de prijzen van grondstoffen.
Wat is er aan de hand in de regio Jubaland?
In Jubaland, het zuidwestelijk deel van Somalië, zijn meer dan 25.000 mensen ontheemd geraakt door droogte. De meesten vluchten naar stedelijk gebied, op zoek naar hulp. In Jubaland sterft het vee massaal, lokale gemeenschappen hebben 55.000 dieren verloren, waaronder runderen, geiten, schapen en ezels. In de meeste delen van Jubaland zijn de watervoorraden aanzienlijk geslonken.
Bovendien hebben hier ongeveer 130.000 mensen dringend water nodig. Men is hier afhankelijk van ondiepe putten en waterbronnen, maar die zijn opgedroogd.
Het Kismayo district ligt in Neder Juba in het Zuiden van het land, tegen de grens met Kenia. Stichting Vluchteling werkt samen met Wajir South Development Association (WASDA). We realiseren met hen de volgende activiteiten:
1. Verbetering van de toegang tot onmiddellijke voedselzekerheid, levensonderhoud en andere essentiële huishoudelijke behoeften voor 1.770 ontheemden en lokale inwoners in Kismayo.
2. Toegang tot levensreddend water, sanitaire voorzieningen en hygiëne diensten aan 14.400 door droogte getroffen ontheemden en lokale inwoners in Kismayo.