Irak bevindt zich al sinds jaar en dag in een humanitaire crisis. Ruim 4 miljoen ontheemden zijn teruggekeerd, maar de economische omstandigheden zijn slecht en basisvoorzieningen schieten te kort. Door de strijd in Irak zijn nog steeds 1,6 miljoen mensen ontheemd. Ze hebben hulp nodig om hun leven opnieuw te kunnen opbouwen. Ruim 4 miljoen Irakezen zijn afhankelijk van humanitaire hulp.
Irak werd in 2003 binnengevallen door een internationale coalitiemacht. De inval leidde tot de val van het regime van Saddam Hoessein, maar verscheurde het land volgens sektarische lijnen. Het vertrek van de laatste Amerikaanse troepen in 2011 markeerde officieel het einde van de oorlog, maar Irak bleef onveilig door bedreigingen van binnenlandse milities. Ondertussen brak in 2011 de burgeroorlog in Syrië uit, wat verder bijdroeg aan de spanningen in de regio. IS profiteerde van deze spanning en begon aan een opmars. In rap tempo nam IS Iraakse steden in en riepen ze een kalifaat uit in delen van Irak en Syrië. Vele honderdduizenden mensen sloegen op de vlucht uit angst voor de lijfstraffen, vervolgingen en gedwongen bekeringen.
Langzaam wonnen het Iraakse leger en haar coalitietroepen terrein op IS, en in 2017 werd IS verdreven uit Irak. Maar IS bood weerstand met afschrikwekkende methodes. Burgers werden gebruikt als menselijk schild en vluchten werd ontmoedigd door middel van boobytraps en scherpschutters. Mensen zijn nog steeds niet veilig. Hun dorpen en steden liggen bezaaid met boobytraps en mijnen van IS. Jarenlange oorlog en politieke instabiliteit heeft het huidige gezondheidssysteem in Irak ernstig verzwakt, waardoor het niet goed kan reageren op de COVID-19-epidemie. De meest kwetsbare groepen zoals ontheemden in en uit de kampen en terugkeerders blijven afhankelijk van humanitaire hulp om in hun basisbehoeften te voorzien.
Landen zoals Irak staat nu, met de komst van corona, een dubbele crisis te wachten en worden dubbel getroffen.
Stichting Vluchteling helpt al sinds 1992 in Irak. Samen met onze partners verlenen we noodhulp aan vluchtelingen en ontheemden. Sinds 2017 werken we ook samen met de lokale organisatie Yazda.
Activiteiten:
Trainen van ziekenhuispersoneel
In de provincie Ninewa trainen we het ziekenhuispersoneel in het opvangen van verdachte en bevestigde coronapatiënten. Ook trainen we hen in infectiepreventie, zoals bijvoorbeeld het gebruik van mondkapjes. Om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt in het ziekenhuis.
Materialen en beschermende kleding
Onze teams worden uitgerust met beschermende kleding en ontvangen medische materialen (zoals handschoenen, maskers, spuiten, katheters, stethoscopen). Daarnaast geven we ondersteuning over hoe de patiëntenstromen te organiseren. En leveren we apparatuur en andere materialen aan de drie klinieken (o.a. isolatietenten, dekens, kussens, onderzoekstafels).
Bewustwordingsactiviteiten
Toegankelijke informatievoorziening en een bewustwordingscampagne over preventiemaatregelen in de vorm van folders, brochures, posters moet mensen informeren. Maar ook via sms’jes en sociale media. Religieuze leiders informeren via megafoons en vrijwilligers leggen huisbezoeken af.