Medische en psychologische zorg in Sinjar, Irak

In Sinjar, Irak, zorgen we voor medische en mentale zorg voor ontheemden en de gastgemeenschap. Onze mobiele kliniek bereikt zelfs de meest afgelegen gebieden.

Projectdetails

Looptijd
Looptijd
1 september 2022 - 31 augustus 2023
Aantal mensen geholpen
Aantal mensen geholpen
9.000 (90% terugkeerders, 10% ontheemden)
Budget
Budget
€ 346.704,42

Wat is er aan de hand?

Acht jaar nadat terreurgroep ISIL een offensief begon in Sinjar - het begin van een terreurcampagne tegen de Jezidi's - zijn meer dan 200.000 overlevenden nog steeds ontheemd en leven zij in en buiten kampen in de Koerdische regio van Irak. De noden in Sinjar blijven hoog. Vooral aan medische zorg is een groot tekort.

Door jaren van conflict, ontoereikende financiering, een tekort aan medisch personeel en een gebrek aan medicatie en voorraden, staat de openbare gezondheidszorg in Sinjar onder druk. Het gezondheidssysteem kan de hoeveelheid patiënten niet aan. Medicatie voor chronische ziekten is dringend nodig: meer dan 30% van de bevolking lijdt aan hypertensie, 14% aan diabetes en meer dan 30% is zwaarlijvig. Chronische ziekten, die vaak makkelijk te behandelen zijn, zijn door gebrek aan de juiste zorg de voornaamste oorzaak van sterfgevallen in Irak.

Ook is er een groot tekort aan psychosociale hulp. Uit een wereldwijd onderzoek is gebleken dat 22,1% van de mensen die ooit een oorlog of ander conflict hebben meegemaakt, een depressie, angststoornis, posttraumatische stressstoornis, bipolaire stoornis of schizofrenie zal krijgen, waarvan naar verwachting 13% lichte en 4% matige aandoeningen zal hebben. Dit betekent dat ten minste een half miljoen mensen in de door conflicten getroffen gouvernementen in Irak behoefte hebben aan geestelijke gezondheidszorg en psychosociale hulpverlening.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

Samen met onze partner YAZDA verlenen we sinds 2016 medische noodhulp in Sinjar met een mobiele kliniek. Zo kunnen wij ook mensen in de meest afgelegen gebieden bereiken, bijvoorbeeld in de dorpen Adeka, Tiiraf, Aldina, Kharba, Qane, Baeeva, Naqsy, Bakera, Kormaly, Zerwa, Bakhlif, Shorka, Gurmiz en Karse. Ons medisch busje, inclusief een consultatieruimte, een kleine apotheek en een kleiner busje voor geestelijke gezondheidszorg met comfortabele stoelen. 

De afgelopen jaren hebben we goede resultaten geboekt: meer controle over diabetes- en hypertensiepatiënten, het aantal patiënten met hypertensieve crises is gedaald en de sterfgevallen onder diabetesgevallen zijn afgenomen. Gedurende de looptijd van het nieuwe project zal Stichting Vluchteling, in samenwerking met YAZDA, zich verder focussen op de integratie van zorg voor chronisch zieken in Sinjar.

Dat doen we onder andere door:

  • Eerstelijnsgezondheidszorg, zoals consulten, behandeling, follow-ups, medicatie, prenatale en postnatale zorg, steun voor gezinsplanning en voorlichting over gezondheidszorg. Een team bestaande uit onder andere een arts, verpleegkundige, psychiater-consulent, psycholoog en verschillende vrijwilligers verzorgt de hulp. 
  • Verbetering van toegang tot zorg voor chronisch zieken en mentale zorg zodat deze uiteindelijk onderdeel zal worden van eerstelijnsgezondheidszorg. 
    Hiermee dringen we het sterftecijfer door chronische ziekten terug.