Hygiëne en schoon water in ontheemdenkampen

In samenwerking met onze partner INTERSOS verbeteren we de hygiëne, de sanitaire voorzieningen en zorgen we voor schoon drinkwater in vier ontheemdenkampen in de provincie Ouham van de Centraal-Afrikaanse Republiek

Projectdetails

Looptijd project
Looptijd project
16 april 2020 t/m 15 september 2020
Projectbudget
Projectbudget
198.562
Aantal mensen bereikt
Aantal mensen bereikt
7.519

WAT IS ER AAN DE HAND?

Conflicten en instabiliteit blijven de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) teisteren. Ruim 2,6 miljoen mensen, meer dan de helft van de bevolking, is afhankelijk van humanitaire hulp. Meer dan een kwart van alle Centraal-Afrikanen is gedwongen om hun huizen te verlaten. Meer dan 695.000 mensen zijn ontheemd binnen de eigen landsgrenzen. Ze verblijven in vluchtelingenkampen of bij gastgezinnen. Ongeveer 600.000 zijn gevlucht naar buurlanden.

In de meeste vluchtelingenkampen is het slecht gesteld met de hygiëne en de sanitaire voorzieningen. De meeste wc’s zijn zo erg beschadigd dat de enige optie is om nieuwe te bouwen. Daarnaast is er een ernstig tekort aan schoon drinkwater en handwasfaciliteiten. In vluchtelingenkampen is de kans op besmetting door water overdraagbare ziekten als cholera erg groot. Daarnaast brengt ook de huidige pandemie risico’s met zich mee. Ontheemden leven dicht op elkaar, in combinatie met slechte hygiëne zijn dit perfecte omstandigheden voor de verspreiding van het coronavirus.

HOE HELPT STICHTING VLUCHTELING?

Stichting Vluchteling helpt al sinds 2006 in de CAR. Samen met onze partner INTERSOS verlenen we noodhulp aan 7.519 ontheemden. We verbeteren de hygiënische omstandigheden in vier overbevolkte ontheemdenkampen. We zorgen voor voldoende water, handenwasvoorzieningen en noodlatrines. In de kampen ontvangen gezinnen hygiënepakketten met daarin onder andere een emmer en zeep:

Watervoorziening
  • Het herstellen van vier oude, inactieve waterputten;
  • Het opzetten en trainen van 4 watercomités, ter bescherming van de waterkwaliteit, onderhoud en maatregelen tegen het coronavirus
Hygiëne
  • Uitdelen van hygiënepakketten voor 1.255 gezinnen bestaande uit een emmer, een jerrycan, waterzuiveringstabletten en zeep.
  • Opzetten van 250 plekken waar mensen hun handen kunnen wassen met zeep
  • In de strijd tegen het coronavirus geven 3 promotors voorlichting over het verbeteren van hygiëne.
Sanitair
  • Het bouwen van 150 noodtoiletten en het onderhouden ervan;
  • Een bewustwordingscampagne over afval en hygiëne in de vier ontheemdenkampen;
  • We zorgen voor 16 comités die beschikken over een kruiwagen, hark, schoffels, handschoenen, maskers en een houweel.