Hulppakketten, medische en psychologische zorg voor ontheemden in Zamfara

De doelstelling van het project is om levens te redden, hulp en bescherming te bieden aan nieuw ontheemden in de informele kampen in Zamfara, inclusief de gastgemeenschap.

Projectdetails

Looptijd project
Looptijd project
1 sept 2022 t/m 31 feb 2023
Projectbudget
Projectbudget
300.000 euro
Aantal mensen bereikt
Aantal mensen bereikt
11.197
In Zamfara zijn tienduizenden mensen op de vlucht geslagen voor het geweld in het noorden van de staat. Ze zijn neergestreken in ontheemdenkampen in grotere steden als Anka. In die vaak geimproviseerde kampen is onvoldoende voedsel en zorgvoorzieningen.

Wat is er aan de hand?

Het noordwesten van Nigeria wordt geconfronteerd met een complexe crisis die geworteld is in conflicten, armoede, zwak bestuur, klimaatverandering, slechte infrastructuur en gebrek aan toegang tot basisdiensten. De crisis wordt verergerd door langdurige conflicten en gewapende bandieten, wat leidt tot massale ontheemding.

Toenemende onveiligheid in de noordwestelijke staat Zamfara heeft geleid tot een humanitaire crisis. De noden zijn enorm. De meeste humanitaire organisaties richten zich op Noordoost-Nigeria, slechts enkelen zijn beperkt aanwezig in Noordwest-Nigeria. Begin dit jaar ontving de stad Anka alleen al meer dan 5.000 nieuw ontheemde personen, naast meer dan 21.000 bestaande ontheemden in de stad. Meer dan een miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig. Deze precaire situatie zorgt er nog steeds voor dat ontheemden en gastgemeenschappen zich onveilig en onzeker voelen.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

Het project richt zich op de groep nieuw gearriveerde ontheemden in de informele kampen in Zamfara, inclusief de gastgemeenschap. Onder begeleiding van 12 vrijwilligers, en 3 betaalde staf.

Het project is gericht op de meest kwetsbare personen die het meest behoefte hebben aan levensreddende noodhulp, met name vrouwen en kwetsbare kinderen. In totaal zullen ruim 11.000 mensen worden bereikt. We doen dit in samenwerking met onze partner Intersos.

Dit project bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Het verstrekken van noodhulp pakketten voor 1.600 huishoudens (8.000 ontheemden) met non-food artikelen als slaapmatten, keukenartikelen, een zaklamp en hygiëne artikelen;

  • Het verstrekken van zogeheten ‘dignity pakketten’ voor 2.550 meisjes en jonge vrouwen;
  • Kwetsbare vrouwen, meisjes, mannen en jongens krijgen begeleiding om angst en/of stress in verband met aanhoudende crisis aan te pakken. Dit zal gericht zijn op 2.850 personen;
  • Overlevers van verkrachting krijgen psychosociale ondersteuning en worden voor klinische behandeling doorverwezen naar andere hulpdiensten.    Gerelateerde projecten

    Zorg voor chronisch zieken in Borno, Nigeria

    Zorg voor chronisch zieken in Borno, Nigeria