Hulppakketten, cashhulp en medische zorg na brand in vluchtelingenkamp Cox's Bazar, Bangladesh

Na de brand in vluchtelingenkamp in Cox's Bazar, werken we aan wederopbouw, bescherming van vrouwen en kinderen, psychosociale- en medische zorg en cash noodhulp voor gezinnen van host communities die door de brand getroffen zijn.

Projectdetails

19.300 mensen
19.300 mensen
bereiken we met hulp
€ 215.000
€ 215.000
Projectbudget
Looptijd project
Looptijd project
1 april t/m 30 september 2021

Factcheck

Locatie

Wat is er aan de hand

Op 22 maart brak een enorme brand uit in Kutapalong-Balukhali vluchtelingenkamp in Cox’s Bazar. In het kamp in Bangladesh verblijven ongeveer 900.000 Rohingya’s. Meer dan 45.000 Rohingya zijn dakloos geworden. Zeker vijftien mensen zijn overleden en vele honderden zijn gewond en worden vermist.

Naast de humanitaire tol, heeft de brand de infrastructuur van het kamp grotendeels verwoest. ’s Nachts is er geen verlichting meer, wat het risico op gendergerelateerd geweld vergroot. Heel veel kinderen zijn op zoek naar hun ouders. Andersom melden moeders en vaders hun vermiste kinderen. Het gebrek aan tijdelijke opvang is schrijnend waardoor duizenden mensen genoodzaakt zijn op straat te slapen. De bewoners van het kamp lopen enorme gezondheidsgevaren door het brandafval.

Projectbeschrijving

In eerste instantie dragen we bij aan wederopbouw, bescherming van vrouwen en kinderen, psychosociale- en medische zorg en cash noodhulp voor gezinnen van host communities die door de brand getroffen zijn:

  1. Uitdelen van noodhulppakketten
    In totaal ontvangen 1.600 vrouwen en meisjes hulppakketten boordevol hygiëne- en sanitaire artikelen, met items als zeep, tandpasta's, shampoo, gamcha’s (dunne handdoeken), boerka's, sjaals, maandverband, een solarlamp en een emmer met deksel.

  2. (Mobiele) medische zorg
    Er zijn 400 patiënten uit door de brand getroffen gezinnen behandeld of doorverwezen voor psychologische en psychosociale zorg. We zorgen voor de wederopbouw van zes beschadigde gezondheidsvoorzieningen in kamp. Vijf mobiele medische teams zijn ingezet in de getroffen gebieden om gewonden te verzorgen en medicijnen te verstrekken.

  3. Cashnoodhulp
    Tenslotte verstrekken we voor een periode van vier maanden cash noodhulp aan 150 gezinnen (650 personen) van host communities die door de brand getroffen zijn, omdat hun huizen vlak naast de getroffen kampsecties lagen.