Hulpcentrum voor integratie en noodhulp in Bosnië en Herzegovina

Samen met onze partner INTERGreat zorgen we voor opvang, medische zorg en juridische ondersteuning in Bosnië en Herzegovina. Ook helpen we mensen op de vlucht bij hun integratie zodat zij weer zicht op de toekomst krijgen.

Projectdetails

Looptijd project
Looptijd project
1-3-2022 – 28-2-2023
Budget
Budget
25.000 euro
Aantal mensen geholpen
Aantal mensen geholpen
n.t.b.

Wat is er aan de hand?

Sinds 2018 zijn er naar schatting 70.000 vluchtelingen en migranten uit onder andere Afghanistan, Irak, Syrië en Pakistan aangekomen in Bosnië en Herzegovina.

Vaak zijn ze op doorreis naar Kroatië: de toegangspoort tot de Europese Unie. Na vele confrontaties met politiegeweld aan de Noord-Bosnische grens en mislukte pogingen om de Europese Unie te betreden, heeft ongeveer 10% van deze mensen besloten asiel aan te vragen in Bosnië. Door het gebrek aan opvang en uit angst om opgepakt te worden, leven vele mensen op straat. Om te overleven, verhandelen ze producten zodat ze minstens één keer per dag kunnen eten.

Het gebrek aan actie van de lokale autoriteiten en het maatschappelijk middenveld veroorzaakt verdere sociale en economische uitsluiting van deze mensen. Vooral voor gemarginaliseerde vluchtelingen en migranten, zoals de LGBTQ+ gemeenschap, wordt het steeds moeilijker om veilige schuilplaatsen te vinden in Bosnië en Herzegovina.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

Samen met onze partner INTERGreat zorgen we voor opvang, medische zorg en juridische ondersteuning. Ook helpen we mensen op de vlucht bij hun integratie in Bosnië en Herzegovina zodat zij weer zicht op de toekomst krijgen.

Opvang en integratie

  • Wanneer vluchtelingen en migranten aankomen in het hulpcentrum bieden we hen eerste hulp, veilig onderdak, voedselvoorziening en kleding.
  • Vergemakkelijken van de economische integratie van asielzoekers in Bosnië en Herzegovina door middel van een sociaal ondernemingsplatform. Ook zorgen we voor opleidingen ter voorbereiding op de arbeidsmarkt, zoals IT-certificaten, grafisch ontwerp, begeleiding als zelfstandige in bijvoorbeeld toerisme en vertaaldiensten.

Medische zorg

  • Vele mensen kampen met verdriet en trauma’s. Psychologen bieden ter plaatse psychosociale hulp.
  • Medische en tandheelkundige verzorging voor dringende en tijdgevoelige behandelingen.

Juridische ondersteuning

  • Juridische ondersteuning en advies voor procedures en papierwerk bij plaatselijke rechtbanken en internationale instellingen
  • Rechtsbijstand voor partners van personen op doorreis en hun kinderen. Denk daarbij aan legalisatie van huwelijksaktes, registratie van kinderen en geboorteaktes.