Hulp voor vluchtelingen en migranten aan Pools - Wit-Russische grens

Samen met drie Poolse organisaties helpen we migranten en vluchtelingen die aan de Pools-Wit-Russische grens zijn gestrand in een humanitaire crisis die al meer dan een jaar aan de gang is.

Projectdetails

Looptijd project
Looptijd project
1 november 2022 - 30 april 2023
Budget
Budget
€50.000
Aantal mensen geholpen
Aantal mensen geholpen
900

Factcheck

Locatie

Wat is er aan de hand?

Via de Pools-Wit-Russische grens proberen vluchtelingen en migranten de Europese Unie binnen te komen. De humanitaire crisis is hier al meer dan een jaar aan de gang. Vluchtelingen hebben vaak voedsel, warme kleding, powerbanks of medische hulp nodig. De situatie is anders dan aan het begin van het jaar.

De oorlog in Oekraïne heeft ertoe geleid dat humanitaire hulp tot een minimum is teruggebracht. Veel activisten hebben besloten om mee te helpen aan de Oekraïense grens. Onze lokale partners doen hun uiterste best om meer aandacht te krijgen voor de situatie aan de Pools-Wit-Russische grens en de Litouws-Wit-Russische grens.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

Project EGALA
Samen met de Poolse organisatie Egala helpen we migranten en vluchtelingen aan de Pools-Wit-Russische grens. We helpen 100 mensen t/m eind april 2023.

  • Hulpverleners en vrijwilligerscoördinatoren zijn opgebrand, voelen zich overweldigd en getraumatiseerd. Daarom gaan we ze betalen voor het werk die cruciaal is voor de noodhulp operaties;
  • Aanschaffen van noodzakelijke items die nodig zijn voor humanitaire hulp (vooral nu de winter nadert) en om een deel van de kosten te dekken die verband houden met de reis van activisten voor interventie en humanitaire hulp.

Project DOPIK
Samen met de Poolse hulporganisatie DOPIK bieden we humanitaire basishulp voor mensen op de vlucht in de regio van het bos van Białowieża in Polen.

  • Humanitaire noodhulp voor vluchtelingen die klemzitten in de bossen van Białowieża. We bieden hen te eten en te drinken, zorgen voor warme kleding en laarzen. Ook ondersteunen we DOPIK bij hun organisatie- en reiskosten, dat laatste in verband interventies in het bos en het afleveren van hulp bij de mensen in het bos.

Project STREFA WOLNOSLOWA

  • Organiseren van drie weekendworkshops/trainingen voor vluchtelingen. Gaat om opleidingen in drie steden die gespecialiseerd zijn in educatieve, culturele, kunst- en ambachtsactiviteiten.

  • De activiteiten stellen vluchtelingen die al in Polen wonen in staat zich aan te passen aan de nieuwe realiteit en vertrouwen te hebben in het realiseren van hun eigen projecten.