Gezondheidszorg voor Soedanese vluchtelingen en lokale bevolking in Oost-Tsjaad

In Tsjaad verblijven zo’n 567.000 vluchtelingen, waarvan bijna 4,5 miljoen afkomstig uit Soedan. Samen met onze partner het IRC bieden we gezondheidszorg.

Projectdetails

augustus 2018 t/m juli 2019
augustus 2018 t/m juli 2019
looptijd project
360.000 euro
360.000 euro
projectbudget
27.262 mensen
27.262 mensen
bereiken we met hulp
In Tsjaad verblijven momenteel zo’n 567.000 mensen die op de vlucht zijn, waarvan 440.000 vluchtelingen voornamelijk afkomstig uit Soedan. Zij wonen in 19 vluchtelingenkampen, sommigen zelfs al sinds 2004.

De algemene gezondheid en voedingssituatie van vluchtelingen in de kampen is zorgelijk: weinig mensen zijn gevaccineerd tegen ziekten waardoor epidemieën als mazelen gemakkelijk kunnen ontstaan. Er zijn te weinig verloskundigen aanwezig. Bovendien is de voedingssituatie van kinderen tussen 6 en 59 maanden sterk verslechterd. In de meeste kampen ligt het percentage ernstige acute ondervoeding boven de kritische grens van 2%.

De toegang tot gezondheidszorg blijft slecht voor met name de lokale bevolking en voor vluchtelingen die buiten de kampen in gastgemeenschappen verblijven. De kwaliteit van de gezondheidszorg in de district ziekenhuizen is laag door gebrek aan medicijnen, materiaal en opgeleid personeel. Psychologische zorg ontbreekt geheel in de gezondheidsfaciliteiten en de vluchtelingenkampen.

Projectbeschrijving

Met dit project worden de capaciteiten van lokale gezondheidssystemen versterkt in 5 gezondheidsdistricten (Guereda, Iriba, Bahai, Abeche and Adre) waar in totaal 10 vluchtelingenkampen gelegen zijn: Ouré Cassoni, Touloum, Iridimi, Amnaback, Mile, Kounoungou, Bredjing, Treguine, Farchana and Gaga. Samen met onze partner het IRC richten we ons op basisgezondheidszorg (vooral moeder- en kindzorg en ondervoedingsbestrijding) in deze tien kampen en in de gastgemeenschappen in Farchana, Gaga, Hadjer Hadid en Amdjarass. De gezondheidsinterventies richten zich op: 

1. Het versterken van het nationale gezondheidssysteem: gezondheidsfaciliteiten voor vluchtelingen worden geintegreerd in het nationale gezondheidssysteem in Amnabak, Kounoungou, Oure Cassoni en Treguine. Activiteiten bestaan uit:

  • Aanbieden van essentiële medicatie, materiaal, goederen aan 10 gezondheidscentra en 2 ziekenhuizen
  • Aannemen van gezondheidspersoneel
  • Noodvoorraad aanleggen voor bestrijding van ondervoeding
  • Constructie en herstelwerkzaamheden in twee ziekenhuizen en drie gezondheidscentra
  • Het versterken van het doorverwijssysteem tussen gezondheidsfaciliteiten.
2. Het bevorderen van het betrekken van de gemeenschap bij gezondheidsactiviteiten: via nieuwe methodes betrekken we de lokale gemeenschappen meer bij de gezondheidszorg en de bestrijding van ondervoeding. Activiteiten bestaan uit: 
  • Het ondersteunen van twee gezondheidsdistricten (Bahai en Guereda) om gemeenschappelijk management en gezondheidscomités op te zetten bestaande uit vluchtelingen en mensen van de gastgemeenschap in Ouré Cassoni kamp plus omliggende dorpen en in Kounoungou kamp;
  • Trainen van 66 gezondheidsvrijwilligers die zich gaan bezig houden met psychologische zorg en het monitoren van ziekten in de kampen en gemeenschappen;
  • Aanbieden van het benodigde werkmateriaal voor bewustwordingsactiviteiten aan gezondheidsvrijwilligers;
  • Het inzetten van de ‘Mother MUAC’ methode waarbij moeders van kinderen onder de 5 jaar oud zelf kunnen meten of en in welke mate er sprake is van ondervoeding bij hun kinderen;
  • Het verbeteren van de voeding van baby’s en jonge kinderen om ondervoeding te voorkomen inclusief het promoten en ondersteunen van adequate voedingsgewoonten.

Gerelateerde projecten

Gezondheidszorg en bestrijding van ondervoeding door mobiele teams in Zuid-Soedan
Gezondheidszorg en bestrijding van ondervoeding door mobiele teams in Zuid-Soedan
Veilige woon- en leeromgeving voor kinderen in Zuid-Soedan
Veilige woon- en leeromgeving voor kinderen in Zuid-Soedan
Betere medische zorg in grensgebied in Tsjaad
Betere medische zorg in grensgebied in Tsjaad
Noodhulp voor Zuid-Soedanese vluchtelingen in Bidibidi
Noodhulp voor Zuid-Soedanese vluchtelingen in Bidibidi
Bescherming en economisch welzijn voor Zuid-Soedanese vluchtelingen in Bidi Bidi
Bescherming en economisch welzijn voor Zuid-Soedanese vluchtelingen in Bidi Bidi