Gezondheidszorg voor kwetsbare bevolking en ontheemden in Venezuela

In de staat Táchira, Venezuela, verbeteren we de capaciteit van het gezondheidssysteem in de rurale gebieden die getroffen zijn door de grenscrisis bij Colombia.

Projectdetails

Aantal mensen bereikt
Aantal mensen bereikt
20.876
Looptijd project
Looptijd project
15 mei - 31 maart 2022
Budget
Budget
EUR 250.000
In de staat Táchira, Venezuela, verbeteren we de capaciteit van het gezondheidssysteem in de rurale gebieden die getroffen zijn door de grenscrisis bij Colombia. De politieke crisis en economische instorting in Venezuela heeft geleid tot een humanitaire- en migratiecrisis die ongeëvenaard is in Latijns-Amerika.

Wat is er aan de hand?

Sociale spanningen, politieke polarisatie en internationale sancties hebben een complexe crisis veroorzaakt in Venezuela. Als gevolg zijn in de afgelopen zes jaar 6 miljoen Venezolanen op de vlucht geslagen. Hoewel de grenzen met de buurlanden officieel gesloten blijven, zijn er voortdurend duizenden mensen op de been om de grens met Colombia te bereiken. Tijdens de vlucht lopen vrouwen, kinderen en mannen risico op geweld, uitbuiting en gezondheidsproblemen, waaronder ernstige uitdroging, ondervoeding, verwondingen en/of verergerde ziekten.

Een van de plaatsen waar Venezolanen de Colombiaanse grens proberen over te steken is Táchira, waar de lokale bevolking kwetsbaar is door armoede en een gebrek aan gezondheidszorg. De migratie verhoogt de druk op het reeds verzwakte gezondheidssysteem van de grensgebieden in Táchira, waardoor de noden en tekorten in basisbehoeften nog groter worden. 

In Táchira krijgt 49% van de mensen die door het openbare gezondheidssysteem worden verzorgd niet de benodigde medicijnen, terwijl 28% slechts sporadisch medicijnen krijgt. Daarnaast heeft 40% van de kinderen überhaupt geen toegang tot zorg. Het gebrek aan kindergeneeskundige zorg heeft ook invloed op de opsporing van ondervoeding bij kinderen.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

Ter ondersteuning van de lokale bevolking in Táchira en kwetsbare mensen op de vlucht, is Stichting Vluchteling een hulpproject gestart om de capaciteit van de gezondheidszorg te verbeteren voor de gemeenten Garcia de Hevia, Rafael Urdaneta, Bolivar, Pedro María Ureña, Samuel Dario Maldonado en Torbes and Fernandez Feo

Onze noodhulp bestaat uit:

  • Twee mobiele klinieken, waarmee ook mensen in afgelegen gebieden toegang krijgen tot gezondheidszorg
  • Medische- en verpleegkundige consulten in de eerstelijnsgezondheidszorg
  • Uitvoeren van voedingsscreening voor ondervoede kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven
  • Medische behandelingen tegen ondervoeding
  • Voorlichting over seksueel geweld, ziektepreventie, ondervoeding en hygiëne
  • Seksuele en reproductieve gezondheid en rechten voor vrouwen
  • Opleidingsworkshops voor gezondheidswerkers