Somalië heeft te maken met een van de ergste droogtes na vier mislukte opeenvolgende regenseizoenen. De huidige droogte is de langste en ernstigste in de recente geschiedenis in termen van duur en ernst.
Door droogte veroorzaakte ontheemding is sinds begin 2022 vervijfvoudigd, met meer dan 1,3 miljoen ontheemden tegen eind 2022. Ongeveer acht miljoen mensen hebben geen toegang tot veilig water en sanitaire voorzieningen.
Alarmerend: op de rand van hongersnood
De aanhoudende droogte, conflicten, hoge voedsel- en waterprijzen en ontheemding brengen het land op de rand van hongersnood. 1 op de 2 Somaliërs heeft te maken met voedselonzekerheid. Ruim 8,3 miljoen Somaliërs (de helft van de bevolking) zullen naar verwachting medio 2023 te maken krijgen met acute voedselonzekerheid. En 1,8 miljoen kinderen onder de 5 jaar zullen naar verwachting op korte termijn te maken krijgen met acute ondervoeding, waaronder meer dan 513.000 van hen ernstig ondervoed.
Zelfs als er geen hongersnood uitbreekt, is de situatie uiterst alarmerend. Naar verwachting zullen meer dan 6,3 miljoen Somaliërs te maken krijgen met een hoge mate van voedselonzekerheid. , waaronder 322.000 met catastrofale niveaus van voedselonzekerheid.
Somalië kent uitbraken van mazelen en een toename van cholera. Mede veroorzaakt door een lage vaccinatiegraad, een slechte gezondheidszorg en slechte hygiënische omstandigheden. Voedselonzekerheid en tekorten aan schoon water hebben in veel delen van het land geleid tot uitbraken van diarree en cholera.
Met slechts 19% van de gezondheidsfaciliteiten volledig functioneel, is de toegang tot zorg ernstig beperkt.
Wat is er aan de hand in de regio Jubaland?
Kismayo is een havenstad in de regio Jubaland. De stad wordt geteisterd door meer dan 22 jaar gewapend conflict en natuurrampen. Het Kismayo-district is een gebied met meerdere clans die plaats bieden aan veehouders, agro-veehouders en vissersgroepen. In Jubaland sterft het vee massaal, lokale gemeenschappen hebben 55.000 dieren verloren, waaronder runderen, geiten, schapen en ezels. In de meeste delen van Jubaland zijn de watervoorraden aanzienlijk geslonken.
Het Kismayo district ligt in Neder Juba in het Zuiden van het land, tegen de grens met Kenia. Stichting Vluchteling werkt samen met Wajir South Development Association (WASDA). We realiseren met hen de volgende activiteiten:
1. Verbetering van de toegang tot onmiddellijke voedselzekerheid, levensonderhoud en andere essentiële huishoudelijke behoeften voor ontheemden en lokale inwoners in Kismayo.
2. Toegang tot levensreddend water, sanitaire voorzieningen en hygiëne diensten aan door droogte getroffen ontheemden en lokale inwoners in Kismayo.
3. Toegang tot levensreddende medische zorg aan door droogte getroffen ontheemden en lokale inwoners in zes dorpen in de regio Kismayo.