header-landenpagina-CAR-vrouwen-kinderen-stichtingvluchteling

Gezondheidszorg en bescherming voor vrouwen en meisjes in Paoua

Militaire groeperingen bedreigen de gemeenschappen die leven in het noorden van Paoua. Samen met onze partner het IRC richten we ons op het verbeteren van de gezondheidszorg en bescherming voor vrouwen en meisjes in Paoua.

Projectdetails

juli t/m november 2018
juli t/m november 2018
looptijd project
250.000 euro
250.000 euro
projectbudget
5.408 mensen
5.408 mensen
bereiken we met hulp
Sinds november 2017 bedreigen militaire groeperingen de gemeenschappen die leven in het noorden van Paoua in de Centraal Afrikaanse Republiek. Geweld en het verbranden en vernietigen van huizen, ziekenhuizen en graanschuren hebben ertoe geleid dat vele mensen op de vlucht zijn geslagen. In april 2018 waren er zo’n 76.000 ontheemden rond de stad Paoua.

Zo langzamerhand beginnen mensen terug te keren, met name omdat het regenseizoen is gestart en het tijd is het land te bewerken. Er is grote behoefte aan bescherming voor vrouwen en meisjes en gezondheidszorg. Seksuele overdraagbare ziektes lijken zich gauw te verspreiden, mede doordat vrouwen en meisjes zich gedwongen voelen in de prostitutie te werken om te kunnen overleven. Bovendien worden meisjes zo jong als 8 jaar uitgehuwelijkt. Er is sprake van een groot aantal tienerzwangerschappen en (seksueel) geweld tegen vrouwen en meisjes. Stigma speelt een grote rol, waarbij overlevers soms zelfs gedwongen worden de gemeenschap te verlaten. Mede hierdoor zijn er maar weinig vrouwen en meisjes die durven te vertellen wat ze hebben meegemaakt en/of hulp durven en kunnen zoeken.  

Projectbeschrijving

Dit project zal zich richten op het verbeteren van de gezondheidszorg en van de bescherming voor vrouwen en meisjes in gastgemeenschappen en vluchtelinggemeenschappen in Paoua en voor teruggekeerde families ten noorden van Paoua.

In Paoua en op het platteland delen we ‘risk reduction kits’ uit aan vrouwen en meisjes, bestaande uit: menstruatie hygiëne items, sandalen, ondergoed, kleding en persoonlijke hygiëne materiaal, zoals zeep en watertanks. Dit in combinatie met bewustwordingssessies door gemeenschapsvrijwilligers over geweld gericht tegen vrouwen en meisjes, menstruele hygiëne en uitleg over de beschikbare services en doorverwijs mechanismen. 

In Paoua stad vergroten we voor vrouwen en meisjes de toegang tot reproductieve en seksuele gezondheidszorg via:

  • Bewustwording over de bestaande services en family planning
  • Capaciteitsversterking van het gezondheidscentrum middels training en supervisie van personeel
  • Inputvoorziening (contraceptie en medicatie) voor family planning en seksuele gezondheidszorg aan het gezondheidscentrum

Daarnaast zullen we een veilige plek voor vrouwen en meisjes creëren in Paoua, waar zij directe zorg kunnen ontvangen en doorverwezen kunnen worden. Vrouwen zullen hier ook materiële ondersteuning ontvangen: hygiëne en sanitair materiaal, kleding, medicatie, en vervoerskosten indien een vrouw/meisje moet worden doorverwezen.

Gerelateerd nieuws

Goed Geld Gala: 7 miljoen euro voor Stichting Vluchteling
15-02-2018
Goed Geld Gala: 7 miljoen euro voor Stichting Vluchteling
Afrika in de greep van El Niño en La Niña
02-05-2016
Afrika in de greep van El Niño en La Niña
Help kinderen op de vlucht voor oorlog en geweld
07-01-2015
Help kinderen op de vlucht voor oorlog en geweld

Gerelateerde projecten

Voedsel, inkomsten en bescherming voor ontheemden in de CAR

Voedsel, inkomsten en bescherming voor ontheemden in de CAR

Verbeterde voedselzekerheid, bescherming en inkomsten in Ouham Pende (CAR)

Verbeterde voedselzekerheid, bescherming en inkomsten in Ouham Pende (CAR)