In het Noorden van Rakhine State bereikten interne spanningen een hoogtepunt toen op 25 augustus 2017 gewapende groepen een aanval deden op de Myanmarese grenspolitie en militaire posten. Het Myanmarese leger reageerde met een extreem gewelddadige geweldscampagne tegen de Rohingya bevolkingsgroep, met als gevolg honderden doden en -in zeer korte tijd- een enorm aantal vluchtelingen naar Bangladesh. Inmiddels bevinden zich 912.500 Rohingya’s (mei 2019) in ruim 30 kampen nabij Cox’s Bazar, net over de grens met Myanmar. De omvang van de vluchtelingenpopulatie in Bangladesh heeft geleid tot een humanitaire noodsituatie. De kampen zijn erg dichtbevolkt en vormen een continue bedreiging voor de gezondheid en de veiligheid van haar bewoners. De vluchtelingen zijn bovendien extreem kwetsbaar voor de impact van cyclonen en aardverschuivingen in het regenseizoen.
Internationale hulp blijft nodig om in de basisbehoeften van de vluchtelingenpopulatie en de lokale gemeenschap, die eveneens zwaar getroffen is door de vluchtelingencrisis, te voorzien. In totaal zijn ongeveer 1,2 miljoen (juni 2019) mensen in Cox’s Bazar afhankelijk van noodhulp. De protectiesituatie van vrouwen en kinderen in de kampen blijft zeer zorgwekkend vanwege de grote risico’s op huiselijk en seksueel geweld en het ontbreken van formele beschermingsinstellingen. Ook op het gebied van gezondheidszorg zijn er grote tekorten.
Stichting Vluchteling streeft naar een daling in ziekte- en sterftecijfers. Daarnaast streeft het naar het verbeteren van de veiligheidssituatie van kwetsbare groepen in zowel de kampen als in de omliggende gastgemeenschappen. De realisatie van deze doelstelling moet bereikt worden door onder andere de volgende activiteiten:
Met dit project verwacht Stichting Vluchteling dagelijks gemiddeld 50 consulten uit te voeren, wat neerkomt op het helpen van een totaal van 27.600 mensen in Cox’s Bazar, Bangladesh, over een tijdsbestek van 9 maanden.