Gezondheidszorg, bescherming, water en sanitatie in Tanganyika, Congo

Tanganyika is een van de regio's in de DR Congo waar nog steeds continu sprake is van geweld, wat ervoor zorgt dat meer mensen op de vlucht slaan. Stichting Vluchteling en het IRC bieden gezondheidszorg, bescherming, water en sanitatie.

Projectdetails

maart t/m november 2018
maart t/m november 2018
looptijd project
540.350 euro
540.350 euro
projectbudget
49.328 mensen
49.328 mensen
bereiken we met hulp

Eind 2017 werd de situatie in drie regio’s in DR Congo gemarkeerd als zeer ernstig, met grote behoefte aan humanitaire hulp: Zuid-Kivu & Maniema, Tanganyika, Haut-Katanga & Haut-Lomami en Kasai Regio, Kwilu & Lualaba. De meest urgente sectoren zijn bescherming, water en sanitatie, voedselzekerheid, bestrijding van ondervoeding, gezondheidszorg, onderwijs en psychosociale zorg.

In Tanganyika is er nog steeds continu sprake van geweld, wat ervoor zorgt dat meer mensen op de vlucht slaan. Bovendien is er sprake van gender gerelateerd geweld, seksueel geweld en werving van kindsoldaten. 

Projectbeschrijving

De doelgroep bestaat uit de sterk verarmde bevolking in het territoire Kalemie, waaronder circa een kwart ontheemden.  Zij kampen met grote gevolgen van de conflicten. Samen met het IRC richten we ons op drie verschillende sectoren:

Gezondheidszorg

We ondersteunen bij het aanbieden van basis gezondheidszorg aan mensen die het meest getroffen zijn door de conflicten (vooral vrouwen en kinderen), met een speciale focus op reproductieve gezondheidszorg, medische zorg voor overlevers van seksueel geweld en gezondheidszorg voor kinderen. De activiteiten bestaan uit onder andere het trainen van aanbieders van gezondheidszorg (o.a. op het gebied van zwangerschap, bevalling en pasgeboren kind zorg, immunisatie, kinderziektes en klinische zorg voor slachtoffers van seksueel geweld), het aanleveren van medicatie en medische apparatuur, het herstellen van 3 medische faciliteiten en het doorverwijzen van patiënten naar tweedelijns gezondheidszorg.

Bescherming

We bieden klinische en psychosociale zorg voor overlevers van gender gerelateerd geweld. Dit doen we onder andere door het trainen van aanbieders van gezondheidzorg op het gebied van psychosociale steun, gender gerelateerd geweld en klinische zorg voor overlevers van seksueel geweld. Ook trainen we leiders van de gemeenschap en ‘Community Health Workers’ zodat zij in staat zijn de gemeenschap te kunnen mobiliseren, weten welke services beschikbaar zijn en hoe mensen daar toegang tot kunnen krijgen. Ook ontwikkelen we materiaal dat gebruikt kan worden om de gemeenschap voor te lichten op het gebied van gezondheidszorg.

We bieden psychosociale zorg aan overlevers van gender gerelateerd geweld en bouwen tegelijkertijd capaciteit op van lokale partners. We creëren veilige plekken waar overlevers deze diensten veilig en vertrouwelijk kunnen ontvangen.

Water, sanitatie en hygiene

We onderzoeken de huidige water-, sanitatie- en hygiene voorzieningen van gezondheidsfaciliteiten en scholen, we herstellen en leggen een hygiënisch afval systeem, wc’s, douches en regenwatertanks aan bij gezondheidsfaciliteiten, en we werken aan bewustwording en promotie van het belang van hygiëne door het inzetten van getrainde vrijwilligers.

Gerelateerde projecten

Gezondheid en bescherming voor ontheemden in Centraal-Kasai, Congo
Gezondheid en bescherming voor ontheemden in Centraal-Kasai, Congo
Uit de mijnen terug naar school in DR Congo
Uit de mijnen terug naar school in DR Congo
Ebola-bestrijding in de DR Congo
Ebola-bestrijding in de DR Congo
Medische en psychosociale zorg voor slachtoffers van seksueel geweld in DR Congo
Medische en psychosociale zorg voor slachtoffers van seksueel geweld in DR Congo
Bescherming en onderwijs voor kinderen en voormalig kindsoldaten in Noord-Kivu
Bescherming en onderwijs voor kinderen en voormalig kindsoldaten in Noord-Kivu