Geestelijke en psychosociale zorg op Chios en Samos

Stichting Vluchteling biedt samen met IRC een programma voor geestelijke gezondheidszorg en psychosociale hulpverleninging aan vluchtelingen op de Griekse eilanden Chios en Samos.

Projectdetails

Maart t/m augustus 2021
Maart t/m augustus 2021
Looptijd project
200.000 euro
200.000 euro
Projectbudget
360 mannen, vrouwen en kinderen
360 mannen, vrouwen en kinderen
bereiken we met hulp
Sinds maart 2020 hebben lockdowns of bewegingsbeperkingen een negatieve invloed gehad op het levensonderhoud en de geestelijke gezondheid van vluchtelingen op de Griekse eilanden.

WAT IS ER AAN DE HAND?
Sinds maart 2020 hebben lockdowns of bewegingsbeperkingen een negatieve invloed gehad op het levensonderhoud en de geestelijke gezondheid van vluchtelingen op de Griekse eilanden. De angst voor corona in combinatie met beperkingen hebben tot spanningen geleid, zoals blijkt uit de branden die uitbraken in verschillende kampen.

Mensen op de vlucht zijn voor gewapende conflicten en geweld, blijken vaak last te hebben van depressie, angst en posttraumatische stress. Driekwart van de mensen die onze partner IRC bijstaat op de Griekse eilanden hadden psychische aandoeningen.

Jarenlang hebben de ziekenhuizen op de Griekse eilanden het moeilijk gehad vanwege de beperkte middelen en capaciteit, waaronder een gebrek aan medisch specialisten, medicijnen en onvoldoende toegang tot gezondheidszorg.

HOE HELPT STICHTING VLUCHTELING?
De partnerorganisatie van Stichting Vluchteling, IRC, biedt een omvangrijk programma aan voor geestelijke gezondheidszorg en psychosociale hulpverlening (MHPSS) op de eilanden Chios en Samos. Met:

  • Voorzien in psychologische activiteiten voor 120 cliënten.

  • Geestelijke gezondheidszorg via 900 individuele psychologische sessies en psychosociale groepsconsulten.

  • Opzetten van een hulplijn voor psychologische ondersteuning voor vluchtelingen(gezinnen) die te maken hebben met corona.

  • Het monitoren, screenen en doorverwijzen van de meest kwetsbare patiënten voor snellen en effectieve zorg voor mensen in psychische nood.

  • Het trainen van 80 zorgverleners en 20 community volunteers.