Drinkwater en sanitaire voorzieningen in Markoye, Burkina Faso

In de gemeente Markoye, Burkina Faso, verbeteren we de toegang tot drinkwater, sanitaire voorzieningen en hygiëne voor ontheemden en de gastgemeenschap.

Projectdetails

Looptijd Project
Looptijd Project
1 oktober 2021 - 31 maart 2022
Budget
Budget
€ 200.000
12.600 mensen
12.600 mensen
bereiken we met hulp
De veiligheids- en humanitaire situatie in Burkina Faso is sinds 2019 steeds verslechterd. Gewelddadige aanvallen van gewapende groepen en confrontaties met het leger zorgen voor groeiende onveiligheid, geweld, vernieling, plundering en massa-ontheemding: ruim 1,4 miljoen mensen zijn op de vlucht binnen hun landsgrenzen.

Voor ontheemden is toegang tot eerste levensbehoeften, zoals voeding, schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en hygiëne, beperkt. Vooral op plekken waar er al grote tekorten zijn, zoals in de gemeente Markoye waar in totaal zo’n 15.000 ontheemden toevlucht vonden.

Volgens onderzoek, van onze partner IRC, in de gemeente Markoye, staan watervoorzieningen in de gemeente onder druk. Slechts 28% van de ondervraagde huishoudens heeft toegang tot ten minste 15 liter water per persoon per dag. De gemiddelde reistijd naar een waterpunt, zoals een waterput of een boorgat met een handpomp, wordt geschat op 31 minuten. De wachttijd bij een waterpunt is 46 minuten.

Wat sanitaire voorzieningen betreft, is het aantal huishoudens met toegang tot latrines bijna nul. Wat handen wassen betreft, gebruiken de meeste huishoudens (93%) alleen water en geen zeep.

In Markoye verbeteren we de toegang tot drinkwater voor ontheemden en gastgezinnen in Markoye. Dat doen we door kapotte waterpunten te herstellen en handpompen te vervangen door pompsystemen op zonne-energie. Naast de bouw van nieuwe gezinslatrines, geven we ook voorlichting over het belang van een goede hygiene om via water verspreide ziekten in te perken en te voorkomen.

Om de nieuwe waterpunten goed te onderhouden, richten we comités op voor waterbeheer. Ook om de betrokkenheid van de gemeenschap te versterken en de meest kwetsbare huishoudens doelgericht te bereiken.

Aankomende maanden focussen we ons op:

  • Verbetering van een boorgat tot een pompsysteem op zonne-energie (1.500 begunstigden)
  • Renovatie van drie handpompen (750 begunstigden)
  • Bouw van 50 latrines en douches voor gezinnen van intern ontheemden (350 begunstigden), en opleiding en uitrusting voor 10 plaatselijke metselaars, 50 kits voor onderhoud en reiniging van latrines onder huishoudens (350 begunstigden)
  • Distributie van 100 hygiënekits aan ontheemde en gastgezinnen (700 begunstigden), 100 NFI-kits aan ontheemde huishoudens (700 begunstigden) en 100 kits met menstruatieproducten (700 begunstigden)
  • Voorlichting over goede hygiëne- en sanitaire praktijken voor ontheemden en de gastgemeenschap
  • Opleiding en uitrusting van 3 verenigingen van watergebruikers en 1 comité voor waterbeheer