Medische zorg en hygiëne verbeteren in de strijd tegen corona

In samenwerking met onze partner Intersos proberen we corona te voorkomen bij kwetsbare Afghanen in de provincie Zabul.

Projectdetails

Looptijd project
Looptijd project
1 juni t/m 31 december 2021
Projectbudget
Projectbudget
60.000 euro
Aantal mensen bereikt
Aantal mensen bereikt
16.100

WAT IS ER AAN DE HAND?

Corona is een enorme uitdaging voor een en land dat al voor de pandemie in een ernstige humanitaire crisis verkeerde. Toenemende voedselonzekerheid, een tekort aan water, corona en toenemende conflicten hebben ervoor gezorgd dat de gemeenschappen in de provincies Kandahar en Zabul zijn verzwakt.

De provincie Zabul is een van de meest achtergestelde en getroffen gebieden van het land. Het gezondheidszorgsysteem is niet in staat om adequaat te reageren op de toegenomen vraag naar medische zorg, zeker niet in moeilijke bereikbare gebieden van de districten Shajoy en Qalat.

De opmars van het coronavirus laat zien hoe beperkt de capaciteit van de medische sector is. Het ontbreekt aan kennis over de gevaren en bestrijding van het coronavirus, daarnaast is er een tekort aan beschermingsmateriaal. Zowel patiënten als zorgpersoneel lopen daardoor een groot risico besmet te raken.

Naast de pandemie heerst in Afghanistan extreme armoede, er is veel ondervoeding en een groot aantal mensen is op de vlucht. Op dit moment telt het land ruim 3,5 miljoen ontheemden.

HOE HELPT STICHTING VLUCHTELING?

In samenwerking met onze partner Intersos doen we er alles aan om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

 • Bescherming medisch personeel
  We zorgen dat al ons medisch personeel extra beschermd is. We zorgen voor medisch materiaal zoals thermometers, handschoenen en mondkapjes of gezichtsmaskers.
 • Corona-voorlichting
  Aan de lokale bevolking en aan kwetsbare ontheemden geven we voorlichting over de risico´s en verspreiding van het coronavirus. Hiermee bereiken we 8.000 Afghanen.

  Onze 14-koppige medische staf krijgt extra trainingen over corona.
 • Hygiëne verbeteren
  We herstellen de sanitaire voorzieningen en leggen 8 handwasstations en 2 gezondheidsposten aan.

  Handwasstations krijgen informatiemateriaal om bewustzijn over corona te vergroten. Speciale aandacht is er voor goede afvalverwerking bij de gezondheidsposten.
 • Medische zorg in afgelegen gebieden
  7.000 Afghanen ontvangen medisch zorg voor veelvoorkomende ziekten, zoals acute luchtweginfecties, diarree, maar ook psychische aandoeningen, astma, diabetes etcetera.

  Een team van 4 gekwalificeerde verloskundigen wordt ingezet om de toegang tot moederzorgdiensten te verbeteren voor naar schatting 1.100 mensen.