Medische zorg en hygiëne verbeteren in de strijd tegen corona

In samenwerking met onze internationale partner Intersos proberen we een corona uitbraak te voorkomen in de provincie Kandahar.

Projectdetails

Looptijd project
Looptijd project
1 augustus 2020 t/m 31 januari 2021
Projectbudget
Projectbudget
183.753 euro
Aantal mensen bereikt
Aantal mensen bereikt
15.815

WAT IS ER AAN DE HAND?

De uitbraak van het coronavirus is een enorme uitdaging voor Afghanistan. Een land dat al voor de pandemie in een ernstige humanitaire crisis verkeerde. Tientallen jaren gewapend conflict hebben ervoor gezorgd dat de medische sector is verzwakt. Zorgpersoneel en ziekenhuizen zijn vaak het doelwit van aanvallen. De opmars van het coronavirus laat zien hoe beperkt de capaciteit van de medische sector is. Het ontbreekt aan kennis over de gevaren en bestrijding van het coronavirus, daarnaast is er een tekort aan beschermingsmateriaal. Zowel patiënten als zorgpersoneel lopen daardoor een groot risico besmet te raken.

Naast de pandemie heerst in Afghanistan extreme armoede, er is veel ondervoeding en een groot aantal mensen is op de vlucht. Op dit moment telt het land ruim 4,3 miljoen ontheemden.

HOE HELPT STICHTING VLUCHTELING?

In samenwerking met onze internationale partner Intersos doen we er alles aan om de verspreiding van het coronavirus in de provincie Kandahar te voorkomen.

Inventariseren
We beoordelen en inventariseren de noden van 4 ziekenhuizen.

Ondersteuning zorgpersoneel
We geven training aan ongeveer 40 man. Op die manier zorgen we ervoor dat symptomen op tijd worden herkend. Ook zorgen we voor medisch materiaal zoals thermometers, handschoenen en mondkapjes.

Voorlichting
Aan de lokale bevolking en aan kwetsbare ontheemdenen geven we voorlichting over de risico´s en verspreiding van het coronavirus. We zorgen ervoor dat symptomen op tijd kunnen worden herkend.

Hygiëne verbeteren
We herstellen en verbeteren de sanitaire voorzieningen in 4 ziekenhuizen en leggen 8 handwasstations aan.

Daarnaast delen we hygiëne kits uit aan 1.440 gezinnen.

In totaal bereikt onze hulp 15.815 mensen. (4.745 ontheemden, 791 teruggekeerden en 10.280 lokale bevolking)