Coronahulp en gezondheidszorg voor ontheemden

Stichting Vluchteling ondersteunt 11 klinieken waarin medische zorg wordt gegeven aan ontheemden en lokale bewoners.. De klinieken geven ook voorlichting over corona om besmetting met het virus te voorkomen.

Projectdetails

Looptijd project
Looptijd project
1 april 2020 t/m 31 maart 2021
Aantal mensen bereikt
Aantal mensen bereikt
6.863
Projectbudget
Projectbudget
85.000

Factcheck

Locatie

WAT IS ER AAN DE HAND?
Sinds de militaire coup in 1962 is er sprake van een veel geweld in de zuidelijke Shan Staat in Myanmar. Etnische minderheden verloren hun rechten en namen vervolgens de wapens op tegen de regering. Vanwege de onderdrukking zijn grote groepen mensen, vooral uit de centrale en zuidelijke Shan State naar Thailand gevlucht. Vele anderen, vooral ouderen en kinderen, bleven aan de Myanmarese kant van de grens. Vanwege het gewapende conflict en de zwakke centrale overheid is er een groot gebrek aan basisvoorzieningen zoals medische zorg en onderwijs in vooral de rurale gebieden die niet onder controle staan van de overheid. Vooral vrouwen en kinderen zijn kwetsbaar.

HOE HELPT STICHTING VLUCHTELING?
Stichting Vluchteling ondersteunt 11 klinieken waarin goede en betrouwbare medische zorg wordt gegeven aan de gemeenschappen. De klinieken zijn 7 dagen per week open, en bereiken ongeveer 30.000 mensen. Aan elke kliniek zijn maximaal 6 gezondheidswerkers verbonden. Aan elke van de 11 klinieken zijn mobiele klinieken verbonden. Elke kliniek biedt hiermee twee keer per jaar ook levensreddende medische hulp in afgelegen gebieden.

De hulp puntsgewijs:

  • Ondersteuning van elf klinieken voor goede en betrouwbare medische zorg.
  • Huisbezoeken door gezondheidswerkers aan 100 patiënten
  • Gezondheidsvoorlichting in 11 klinieken over het voorkomen van corona-besmetting
  • Gezinsplanning, voorlichting en distributie van materialen.
  • Vaccinaties en informatie over levensreddende inentingen.
  • Pre- en postnatale zorg en huisbezoeken aan zwangere vrouwen en vrouwen die bevallen zijn.