Cashhulp, medische zorg en veilig drinkwater voor getroffen Oekraïners

Via onze partner Polish Humanitarian Action bieden we cashnoodhulp, betere sanitaire voorzieningen in opvangplekken en psychosociale zorg aan ontheemden in Oekraïne, met speciale aandacht voor de meest kwetsbaren.

Projectdetails

Looptijd
Looptijd
1 december 2022 t/m 30 november 2023
Budget
Budget
1.000.000 euro
Aantal mensen bereikt
Aantal mensen bereikt
6.160

WAT IS ER AAN DE HAND?

De oorlog in Oekraïne heeft ernstige gevolgen voor de bevolking, met verlies aan mensenlevens, gewonden en miljoenen mensen op de vlucht. Daarnaast zijn nog eens 17 miljoen Oekraïners afhankelijk van humanitaire hulp.

Om hierop te reageren, zal onze partner Polish Humanitarian Action (PAH) noodhulp verlenen aan door de oorlog getroffen mensen, zowel Oekraïners op de vlucht als aan degenen die niet kunnen vluchten. Ontheemden worden opgevangen in collectieve centra en tijdelijke onderkomens, die steeds meer overbevolkt raken. PAH zal kleine rehabilitatiewerken uitvoeren om te voorzien in de behoeften van de centra en hun bewoners.

Oekraïners worden blootgesteld aan trauma's en psychologische stress, waardoor er grote behoefte is aan psychologische hulp, vooral voor de meest kwetsbaren, zoals kinderen, vrouwen en ouderen. Onze partner PAH zorgt voor psychologische hulp en individuele psychologische begeleiding aan volwassenen en ouderen, evenals aan kinderen en jongvolwassenen die in opvangcentra verblijven.

HOE HELPT STICHTING VLUCHTELING?

In totaal krijgen ruim 6,100 ontheemden in Oekraïne via onze partner Polish Humanitarian Action via cashhulp, cash winterhulp, toegang tot sanitaire voorzieningen en psychosociale hulp. Dit is wat we gaan doen:

  • Cashnoodhulp aan de meest kwetsbare huishoudens gedurende 3 maanden om in hun basisbehoeften te kunnen voorzien. Voor helpen hiermee 1.030 huishoudens (1.700 mensen). We doen dit in Dnipropetrovska, Kharkivska, Donetska oblasten.
  • Ondersteuning bij de levering van brandstof, toegang tot betaalbare verwarming en andere hulp in de vorm van cashhulp om warm de winter door te komen. Voor 120 huishoudens (312 mensen). We doen dit in Kyivska and/or Dnipropetrovska oblasts.
  • Verbeterde toegang tot schoon drinkwater, goede hygiënische omstandigheden, toiletten en sanitaire voorzieningen in drie collectieve opvangcentra. Voor in totaal 2.200 mensen in Dnipropetrovska oblast.
  • Individuele psychologische begeleiding en groepssessies aan volwassenen en ouderen in collectieve opvangcentra. Twee psychologen bezoeken on- en offline in totaal 2.000 patiënten via 1-3 sessies per patiënt.