Cash noodhulp voor kwetsbare, ondervoede huishoudens in Abyan, Jemen

Het aanhoudende conflict in Jemen heeft 14 miljoen mensen op de rand van hongersnood gebracht. Samen met het IRC verlenen we cashhulp voor kwetsbare en ondervoede huishoudens in in de districten Khanfer en Rasad in Abyan Governorate.

Projectdetails

Looptijd project
Looptijd project
December 2018 t/m juni 2019
Projectbudget
Projectbudget
309.071 euro
Aantal mensen bereikt
Aantal mensen bereikt
4.689
Sinds het uitbreken van gewelddadig conflict in Jemen drie jaar geleden is meer dan 75% van de bevolking ernstig getroffen: 22,2 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig, van wie 11,3 miljoen mensen het conflict niet zullen overleven als ze niet meteen directe hulp ontvangen. De situatie in Jemen wordt beschouwd als een van de ernstigste crises in de wereld waarbij gewelddadig conflict, ontheemding, de dreiging van hongersnood en uitbraak van ziektes het land in een impasse hebben gebracht.

Wat is er aan de hand?

Bovendien is Jemen het armste land in het Midden-Oosten met veel sociaal-economische problemen, corruptie en politieke instabiliteit die de verschillen tussen de vele bevolkingsgroepen vergroten. De escalatie van geweld resulteerde in het sluiten van de haven waardoor voedsel, benzine en noodhulp de bevolking nauwelijks of niet bereikt. Beperkingen die zijn opgelegd aan de humanitaire en commerciële toegang van Jemen en de ineenstorting van de diensten en de economie van Jemen hebben 14 miljoen mensen op de rand van hongersnood gebracht.

Als gevolg van het voortdurende conflict hebben bewoners van de twee districten Rasad en Khanfar te maken met grote voedselonzekerheid en staan zij op de rand van hongersnood. Veel huishoudens in Abyan nemen hun toevlucht tot ‘coping mechanismen’ zoals het verminderen van maaltijden (66,16%), vermindering van de consumptie door volwassenen (54,5%) en het beperken van voedselinname (74%). Verwacht wordt dat het aantal mensen met ernstige voedselonzekerheid in het land zal toenemen, rekening houdend met de economische crisis die heeft geleid tot een stijging van de voedselprijzen (60 procent sinds vorig jaar). Momenteel zijn er meer dan 2 miljoen ontheemden en 2,03 miljoen kinderen jonger dan 5 jaar die ernstig ondervoed zijn, waaronder 462.000 kinderen die lijden aan ernstige acute ondervoeding.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

Met dit project richten wij ons samen met onze partner het IRC op de huishoudens die te maken hebben met ernstige voedselonzekerheid in de districten Khanfer en Rasad in Abyan Governorate. Geselecteerde huishoudens ontvangen zes rondes van geldtransfers gedurende een opeenvolgende periode. Distributies vinden elke 3-4 weken plaats en worden uitgevoerd door een financiële dienstverlener. Door de distributies wordt gezorgd voor een betere toegang tot basisvoedingsmiddelen op de lokale markten. Door het verstrekken van onvoorwaardelijke geldtransfers krijgen begunstigden meer keuzemogelijkheden, flexibiliteit en waardigheid bij het voldoen aan hun voedselbehoeften. Bovendien worden de lokale markten ondersteund. De activiteiten:

  • Bewustwording van de gemeenschap en selectie van begunstigden, gericht op huishoudens met gevallen van ernstige en/of acute ondervoeding. Vervolgens wordt gekeken naar huishoudens met ontheemden en kwetsbaren;
  • Uitvoeren van baseline survey om coping mechanismen en voedingsconsumptie te meten;
  • Distributie van onvoorwaardelijke geldtransfers. Distributiepunten worden geselecteerd via gemeenschapsoverleg en zijn beveiligd en toegankelijk. Belangrijke informatie over voedingsbewustzijn en het doel en gebruik van de cash transfers wordt verstrekt aan de begunstigde huishoudens;
  • Door middel van een survey wordt de impact van het programma gemeten en door middel van monitoring rapportages krijgen we inzicht over hoe de cash distributies zijn besteed.

Gerelateerde projecten

Basis- en reproductieve gezondheidszorg in Jemen

Basis- en reproductieve gezondheidszorg in Jemen