Cash hulp voor vluchtelingen in Moldavië

In Moldavië steunen we Oekraïense vluchtelingen met cash zodat zij zelf in hun eerste levensbehoeften kunnen voorzien.

Projectdetails

Looptijd
Looptijd
1 juni -30 september 2022
Budget
Budget
500.000 euro
Aantal mensen geholpen
Aantal mensen geholpen
6.160

Wat is er aan de hand?

De oorlog in Oekraïne is uitgegroeid tot een volwaardige humanitaire catastrofe. Meer dan 14 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen van wie 7,7 miljoen de grens zijn overgestoken naar buurlanden als Moldavië. De meerderheid van degenen die Oekraïne ontvluchten zijn vrouwen en kinderen.

Momenteel wonen ruim 90.000 mensen in Moldavië, waarbij meer dan 80% van de vluchtelingen naar verluidt in gastgemeenschappen woont die vaak in afgelegen gebieden wonen.

Om te voorzien in de basisbehoeften van mensen die Moldavië binnenkomen, is er dringend behoefte aan humanitaire hulp. Er zijn 81 opvangcentra voor vluchtelingen opgericht.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

Via onze lokale partner People in Need (PIN) richten we ons op Moldavische huishoudens die ten minste 2 Oekraïense vluchtelingen in huis opvangen voor een minimumperiode van 1 week. De hulp is bedoeld om de extra huishoudelijke kosten voor voedsel en andere essentiële levensbehoeften te dekken. We doen ons best om zoveel mogelijk mensen te bereiken:

  • We geven 2.200 gezinnen (bijna 6.1600 mensen) cash zodat ze zelf kunnen kopen wat ze nodig hebben. Terwijl mensen in nood hiermee de keuzevrijheid krijgen, ondersteunt de hulp in contanten ook de lokale economie.
  • De bijdrage is bedoeld als ‘cash-for-shelter’ en bedoeld om de kosten te dekken om Oekraïense vluchtelingen in huis te nemen.