Betere levensomstandigheden en voedsel voor ontheemden in Mopti

Stichting Vluchteling zorgt samen met haar partner Intersos in de regio Mopti in oostelijk Mali voor voedselhulp (cash-for-food) en hygiëne pakketten om ontheemden en lokale inwoners gezond te houden.

Projectdetails

Looptijd
Looptijd
1 juni 2022 t/m 31 januari 2023
Budget
Budget
250.000 euro
Aantal mensen bereikt
Aantal mensen bereikt
67.390

Factcheck

Locatie

  Wat is er aan de hand?

  Het gewapende conflict dat in 2012 in Mali uitbrak, heeft de veiligheid en stabiliteit van het land in gevaar gebracht. En de voedselsituatie verslechterd, met voedseltekorten en ondervoeding tot gevolg.

  Aanhoudend geweld, conflicten, corona en onveiligheid in Mali vormen enkele van de belangrijkste factoren in de verslechtering van de voedselzekerheid van mensen. Voedselonzekerheid treft meer dan 21 miljoen Malinezen.

  Mali staat voor meerdere uitdagingen, waaronder een hoge bevolkingsgroei, chronische armoede, ernstige werkloosheid en aantasting van hulpbronnen. De combinatie van al deze factoren verzwakt het levensonderhoud, vergroot de voedselonzekerheid en draagt bij aan mensen op de drift. Met name in de regio’s Mopti en Timboektoe.

  Het aantal ontheemden bedraagt 350.000, veroorzaakt door de verslechtering van de veiligheidsomstandigheden. In de regio Mopti bereikte het aantal ontheemden 163.500, het hoogste aantal in het land.

  Hoe helpt Stichting Vluchteling?

  De specifieke doelstelling is om de levensomstandigheden van ontheemden en lokale bevolkingsgroepen in de regio Moptie te verbeteren en hen te voorzien van voedselhulp.

  • Cash for food: ontheemden ontvangen een persoonlijke chipkaart voor een periode van drie maanden (119 euro per maand voor 300 huishoudens). Hiermee kunnen voedingsmiddelen waaronder granen, peulvruchten, olie en zout worden gekocht bij vaste leveranciers.
  • Naast de voedseldistributie zal er een noodpakket aan keukengerei (kookpot, bestek, sponzen) ter beschikking worden gesteld om de bereiding en consumptie van voedsel mogelijk te maken.
  • Tweedaagse training van 300 mensen door experts op het gebied van voeding, uitgebalanceerd koken en goede eetgewoonten, inclusief praktische workshops.
  • Bewustmaking van goede hygiënepraktijken, wateropslag en preventie van ziekten.
  • Distributie van hulppakketten aan 300 huishoudens voor betere hygiëne (zeep, waspoeder, bleekmiddel, plastic emmer, etc. Ook in dit geval zal gebruik worden gemaakt van het cashhulpsysteem.