Bescherming, medische en psychosociale hulp voor mensen op de vlucht in Moldavië

Samen met onze partner steunen we mensen op de vlucht en Moldaviërs met levensreddende eerste hulp, psychosociale zorg en toegang tot bescherming.

Projectdetails

Looptijd
Looptijd
1 mei - 31 december 2022
Budget
Budget
500.200 euro
Aantal mensen geholpen
Aantal mensen geholpen
5120

Wat is er aan de hand?

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne op 24 februari jl., zochten honderdduizenden mensen uit de zuidwestelijke regio, bijvoorbeeld uit de Oekraïense steden Kherson, Mykolaiv, Mariupol en Odessa, toevlucht in Moldavië. De meerderheid van de vluchtelingen die zijn aangekomen zijn vrouwen (65%) en kinderen (36%). Naar schatting wordt 80% van de vluchtelingen die hebben besloten te blijven, opgevangen door Moldavische gastgezinnen. de rest wordt opgevangen in centra voor vluchtelingen of andere initiatieven van hulporganisaties en de samenleving zelf.

De opvang voor Oekraiense vluchtelingen vormt veel uitdagingen voor Moldavie, een land dat het niet breed heeft. Met name de voorzieningen op het gebied van huisvesting, gezondheidszorg en bescherming zijn ontoereikend in het land. Er is dringend behoefte aan steun. Ook is specifieke aandacht voor het risico van mensenhandel, (seksueel) geweld en misbruik met het grote aantal kinderen en vrouwen hard nodig.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

Samen met onze partner Intersos zetten we alles op alles om de gezondheids- en beschermingsrisico's voor vluchtelingen en Moldaviers te verlagen. We zorgen voor toegang tot levensreddende eerste hulp, psychosociale - en medische zorg en toegang tot bescherming met bijzondere aandacht voor de meest kwetsbaren in Moldavië. Dat doen we door:

  • Verlening van eerstelijnsgezondheidszorg in de grensposten Tudora en Palanca en in het doorgangscentrum van Palanca
  • Psychosociale hulp voor de door de oorlog getroffenen
  • Ook geven we voorlichting aan de grensovergang over de beschikbare medische voorzieningen en beschermingsdiensten
  • Kwetsbaren worden vanuit de gezondheidsdiensten doorverwezen naar beschermingsdiensten
  • We zorgen voor opleidingen voor psychologen, met een focus op oorlogstraumahulp, eerste psychologische hulp en humanitaire principes