Bescherming en onderwijs voor kinderen en voormalig kindsoldaten in Noord-Kivu

In Noord-Kivu, DR Congo, worden kinderen al jaren op grote schaal geworven door gewapende groepen. Stichting Vluchteling voorkomt de werving van kinderen door gewapende groeperingen en helpt voormalig kindsoldaten te re-integreren.

Projectdetails

Maart t/m december 2018
Maart t/m december 2018
looptijd project
120.000 euro
120.000 euro
projectbudget
1272 kinderen
1272 kinderen
bereiken we met hulp
In Noord-Kivu worden kinderen al jaren op grote schaal geworven door gewapende groepen. Deze provincie heeft het grootste aantal voormalig kindsoldaten. Door militaire operaties van het Congolese leger kunnen steeds meer kindsoldaten zich losmaken en terugkeren in de samenleving.

In 2016 ging dit om zo’n 3442 ontheemde kinderen, waaronder 478 meisjes. Door gebrek aan financiering kon helaas maar 37% van deze groep geholpen worden met ontwapening, de overgang naar een niet-militair leven en re-integratie.

Armoede, gebrek aan kennis over kinderrechten , en het vrij normaal vinden van misbruik van kinderen (kinderarbeid), zijn de belangrijkste factoren die een rol spelen bij het werven van kindsoldaten. Ontheemde kinderen die geen begeleiding of verzorgers hebben lopen het grootste risico.

Het militaire leven heeft een enorme impact op het psychische, fysieke en emotionele welzijn en ontwikkeling van kinderen. Het is vaak moeilijk voor voormalig kindsoldaten om te re-integreren, mede doordat de familieleden en de gemeenschappen niet weten hoe ze dit moeten aanpakken, en vaak ook niet willen. Bovendien lopen ze een groot risico opnieuw in de handen van gewapende groepen te vallen.

Projectbeschrijving

Onze partner het International Rescue Committee (IRC) werkt samen met lokale partner CAJED, om lokale organisaties en overheidsinstanties te ondersteunen, om de werving van kinderen door gewapende groepen te voorkomen en de re-integratie van voormalig kindsoldaten te promoten.

1. Voormalig kindsoldaten worden succesvol gere-integreerd in hun families en samenlevingen, door o.a.:

  • Voormalig kindsoldaten worden geidentificeerd en in gastgezinnen of tijdelijke opvangcentra geplaatst. Ondertussen wordt gezocht naar de families en worden de kinderen met hen herenigd;
  • Het opzetten van veilige locaties waar voormalig kindsoldaten en andere kwetsbare kinderen activiteiten kunnen bijwonen. 30 vrijwilligers die hier gaan werken worden getraind;
  • Voorlichting- en trainingssessies voor ouders en verzorgers;
  • Recreatieve en leeractiviteiten in kinderclubs;
  • Psychosociale zorg voor kindergroepen;
  • Financiële steun aan ouders zodat inkomen genererende activiteiten kunnen worden gestart waarmee voorkomen wordt dat kinderen niet naar school kunnen omdat ze moeten werken.

2. Samenlevingen zijn toegerust om het werven van kinderen tegen te gaan, door o.a.:

  • Het trainen van burgerorganisaties die zich richten op het voorkomen van het werven van kinderen door gewapende groepen;
  • Activiteiten op te zetten in de gemeenschappen gericht op sterkere integratie van voormalig kindsoldaten;
  • Het organiseren van bewustwording in de dorpsgemeenschappen;
  • Bewustwording via lokale radio programma’s.

Gerelateerde projecten

Gezondheidszorg, bescherming, water en sanitatie in Tanganyika, Congo
Gezondheidszorg, bescherming, water en sanitatie in Tanganyika, Congo
Uit de mijnen terug naar school in DR Congo
Uit de mijnen terug naar school in DR Congo
Gezondheid en bescherming voor ontheemden in Centraal-Kasai, Congo
Gezondheid en bescherming voor ontheemden in Centraal-Kasai, Congo
Ebola-bestrijding in de DR Congo
Ebola-bestrijding in de DR Congo
Medische en psychosociale zorg voor slachtoffers van seksueel geweld in DR Congo
Medische en psychosociale zorg voor slachtoffers van seksueel geweld in DR Congo