Bescherming en noodhulp voor overlevenden van seksueel geweld

Samen met partnerorganisatie Intersos biedt Stichting Vluchteling hulp aan vluchtelingen die het slachtoffer zijn van gewelddadig conflict.

Projectdetails

Looptijd
Looptijd
20 november 2022 – 19 april 2023
Budget
Budget
250.000 euro
Aantal mensen bereikt
Aantal mensen bereikt
20.000

Factcheck

Locatie

Wat is er aan de hand in DR Congo?

Het is al jaren onrustig in de Democratische Republiek Congo. In Congo draait alles om grondstoffen. De hele wereld vecht erom. Tienduizenden mensen zijn omgekomen en miljoenen gevlucht. Het land kent een langdurige humanitaire crisis. Sinds maart 2022 zijn de botsingen tussen de strijdende partijen (M23 en het Congolese leger) in de provincie Noord-Kivu verder opgelaaid en daardoor gaat het nóg slechter met het land. Mensenrechten worden op grote schaal geschonden. Mensen worden verminkt, verkracht of vermoord.

Wat doet Stichting Vluchteling?

Samen met partnerorganisatie Intersos biedt Stichting Vluchteling hulp aan vluchtelingen die het slachtoffer zijn van gewelddadig conflict. Onze hulpverlening bestaat uit:

  • Financiële ondersteuning van vrouwen/meisjes die slachtoffer werden van seksueel geweld.
  • Psychosociale hulp aan mensen die trauma’s opliepen door het geweld.
  • Pal naast twee gezondheidscentra worden er twee luistercentra geopend waar slachtoffers van mensenrechtenschendingen terecht kunnen inclusief medische doorverwijzing.
  • Er worden 200 hulppakketten uitgedeeld aan kwetsbare vrouwen en meisjes. In deze pakketten zit onder andere ondergoed, zeep en een tandenborstel.
  • Er wordt juridische ondersteuning gegeven aan 100 overlevenden van mensenrechtenschendingen.
  • Lokale beschermingsteams worden opgezet, opgeleid en krijgen coaching.
  • Gemeenschapsleiders worden opgeleid en ondersteund.