Wat is er aan de hand?
Zelfs vóór het uitbreken van corona werd Jemen al beschreven als de grootste humanitaire crisis ter wereld. De burgeroorlog woedt al vijf jaar, er wordt nog steeds gevochten in verschillende frontlinies en een oplossing is nog niet in zicht. Corona slaat hard toe in Jemen en maakt het leven er nog moeilijker. Daarnaast werd het land in 2020 getroffen door de ergste overstromingen van de afgelopen 30 jaar.
De humanitaire situatie in de provincies Aden en Lahj verschilt niet van de rest van Jemen. Aden en Lahj hebben het derde en vijfde hoogste aantal besmettings- en sterftegevallen van corona. Aangenomen wordt dat de aantallen veel hoger liggen. Aden is ook een van de provincies die zwaar getroffen werd door de overstromingen die leidden tot kapotte huizen en ontheemding van mensen.
Voor velen is humanitaire hulp de enige manier om te overleven. Op dit moment hebben 24 miljoen mensen in Jemen hulp nodig.
Hoe helpt Stichting Vluchteling?
Samen met het IRC pakken we dit probleem aan. We zijn actief in Aden en Lahj in het zuiden. In al onze projecten zijn strikte coronamaatregelen doorgevoerd om verspreiding van het virus te voorkomen.
- In Aden ondersteunen we 5 gezondheidscentra in het Al Bareiqa district. Hier verzorgen we basisverloskunde, keizersneden en bloedtransfusie. Maar ook gezinsplanning, behandeling van soa’s en zorg voor pasgeborenen. De focus ligt in 2021 op het opbouwen van de capaciteit van de gezondheidscentra en het strikt naleven van de corona maatregelen.
- In de provincie Lahj zijn we actief in enkele afgelegen districten. Drie van onze ‘Mobile Health Teams’ zorgen ervoor dat hier medicijnen en materialen aanwezig zijn om ook daar de nodige zorg te bieden. Ook hier speciale aandacht voor psychische aandoeningen en de behandeling van pasgeborenen en kinderen. We zorgen ook dat het team volledig coronaproof werkt.
- Bovendien zal IRC 40 gemeenschapswerkers en vrijwilligers trainen om geestelijke gezondheidszorg aan te bieden. Daarnaast wordt er bijzondere aandacht besteed worden aan de coronamaatregelen om dit werk veilig te kunnen doen.
Dit project is gefinancierd door de Dutch Relief Alliance (DRA), een samenwerkingsverband van 15 Nederlandse NGO’s waaronder Stichting Vluchteling. Het samenwerkingsverband is opgezet om programma's uit te voeren op het gebied van humanitaire hulp, die gefinancierd worden door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.