WINTERPRACHT

Het is 15 graden in huis, deze zaterdagochtend 8 uur. Ijskoud. Ik heb de open haard aangemaakt, de verwarming hoog gezet, pantoffels en een warme trui aangetrokken in afwachting van betere temperaturen. Dochterlief blijft nog even onder haar donzen dekbed tot haar kamer weer behaaglijk is. Met onze fonkelnieuwe cv-ketel en de open haard erbij zal dat niet zo heel lang duren. Gelukkig.


Het is ook weekend. En na deze nieuwe nacht vorst, de temperaturen zakten tot zeker 10 graden onder nul, moeten de sloten hier in de omgeving toch goed bevroren zijn. Gisteren hebben we onze schaatsen, fleece ondergoed, mutsen, sjaals en handschoenen al klaargelegd. We gaan eropuit vandaag, met een thermoskan koffie en krentenbollen. Genieten van de winterpracht.


Op het Griekse eiland Lesbos is het een stuk warmer. Gelukkig, want daar wonen 7.000 mensen in tenten. Van overal vandaan, van heinde en verre. Zij die uit conflictgebieden kwamen, zoeken een veilig heenkomen, anderen een beter bestaan. Deze vrouwen, mannen en kinderen wonen in een afgesloten kamp pal aan zee, waar wind en water vrij spel hebben.


Wij Europa weten niet goed raad met deze mensen. Of eigenlijk weten we dat wel; we willen hen gewoon niet hebben. Wij hier in Nederland ook niet. Het pleidooi van kerken, voormalige onderduikkinderen en gemeenten voor overname van 500 alleenstaande minderjarigen, wordt door ons kabinet al jarenlang straal genegeerd. Onze regering vindt dat namelijk een nepoplossing.


Ook op Lesbos is het weekend. Niet dat dat veel uitmaakt want de dagen zijn allemaal hetzelfde. De kinderen kunnen altijd buiten spelen, op de met lood vervuilde grond waarop het kamp is gebouwd. Vannacht daalde de temperatuur op Lesbos naar net boven het vriespunt. Dat geldt dus ook voor binnen in de tenten. De uitgedeelde kacheltjes doen het niet, omdat de generatoren onvoldoende elektriciteit leveren voor al die gezinnen. De stoppen vliegen er onmiddellijk uit zeg maar.


Zonder cv-ketel, donzen dekbed, open haard, fleece ondergoed, laat staan schaatsen. In 5 graden Celsius blijven de vluchtelingen onder hun zeilen onderdak. Wachtend op de door Europa, en onze regering vurig en met stalen gezicht bepleitte structurele oplossing.


Tineke Ceelen
Directeur Stichting Vluchteling