RELSCHOPPERS

Het is maart 2019. Foto’s van zwartgeblakerde ebola behandelcentra van onze collega’s van Artsen zonder Grenzen in Butembo en Katwa, twee dorpen niet ver van de grens van de Democratische Republiek Congo met Oeganda, verschijnen in de kranten. De bevolking is woedend, zoveel is wel duidelijk. De zeer dodelijke ziekte ebola is een verzinsel van de autoriteiten, of van die Westerse hulpverleners, dat kan ook nog. De mensen van Butembo en Katwa geloven er niks van dat ebola bestaat en dat 70% van hen met deze diagnose, op vreselijke wijze komt te overlijden. Het is vast en zeker een vindingrijk idee van buitenstaanders om de bevolking onder de duim te houden. Dierbaren worden met wat lijkt op verschijnselen van malaria, opgenomen in ziekenhuizen waar zij behandeld worden door medici die van top tot teen in plastic gehuld zijn. Eenmaal opgenomen in die klinieken komen velen niet meer levend terug.

Begrafenissen in Congo zijn geen ingetogen bijeenkomsten waar de rouwenden hun tranen inslikken en emoties onder controle proberen te houden. Nee juist niet. Er wordt luidruchtig gehuild, geschreeuwd zelfs. Het lichaam van de dode wordt omhelsd, gestreeld en vaarwel gekust. Maar nu proberen die vreemdelingen in hun plastic uitdossing te verhinderen dat op traditionele wijze afscheid genomen wordt.

De mannen en vrouwen van Butembo en Katwa namen wraak voor al dit onrecht, en staken de klinieken in brand.

Domme, slecht opgeleide, bijgelovige Afrikanen. Dat dacht u. Toch? Hoofdschuddend?

Het is januari 2021. Ik wed dat u weet waar ik heen wil. Ziekenhuizen in Enschede en Den Bosch werden doelwit van relschoppers. Wekelijks kijken we naar demonstraties van corona-ontkenners en anti-vaccinatiebetogers. Geen middel tegen corona, maar het 5G netwerk of een kleine chip krijgen we ingespoten. Daarna kan iedereen ons volgen en elimineren als dat zo uitkomt. Als we al niet direct doodgespoten worden met dat spul. En dat terwijl corona toch echt gewoon een soort griepje is.

Slimme jongens, wij Nederlanders.


Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling.