Live Sessie: humanitaire situatie opvang vluchtelingen Griekenland en Balkan

13/02/2017
Vluchtelingen in Griekenland en op de Balkan bivakkeren onder erbarmelijke omstandigheden in overvolle en provisorische vluchtelingenkampen. In de vrieskou en de sneeuw wonen ze in onverwarmde tentjes. Artsen melden dat er ziektes als schurft zijn uitgebroken. Ook op de Balkan zijn onder meer in Servië vluchtelingen gestrand, die in leegstaande gebouwen wonen.

Vluchtelingenkampen in Griekenland zitten overvol. Hulpverleners luiden de noodklok over de erbarmelijke leefomstandigheden van vluchtelingen: de kou, het gebrek aan elektriciteit en drinkwater. Het gesloten opvangkamp Moria op Lesbos biedt plaats aan 1500 vluchtelingen, maar naar schatting verblijven hier ongeveer 4000 mensen. Drie vluchtelingen zijn in Griekenland deze winter overleden, onder andere door het inademen van giftige dampen van de provisorische verwarming in hun tentje.

Bootvluchtelingen uit oorlogsgebied
De situatie in Griekenland en op de Balkan is verslechterd sinds de grenzen van Europa met de Turkijedeal sloten. Grote groepen vluchtelingen zijn hierdoor gestrand, op de eilanden en het vaste land van Europa, tegengehouden door muren en prikkeldraad. In Griekenland verblijven momenteel ruim 62.500 vluchtelingen. 86% van de mannen, vrouwen en kinderen in deze kampen is afkomstig uit oorlogsgebied, zoals Syrië, Irak en Afghanistan. Ondanks het feit dat het aantal bootvluchtelingen dat via Turkije aankomt in Griekenland drastisch is afgenomen hebben er sinds begin dit jaar nog zeker 1820 mannen, vrouwen en kinderen de overtocht gemaakt.

Vluchtelingenkampen die eigenlijk waren bedoeld voor opvang voor de korte termijn, zonder goed aangelegde elektriciteit en waterpunten, worden nu permanent bewoond. Sinds het uitbreken van de crisis bieden we samen met onze collega's van het International Rescue Committee (IRC) op het Griekse vaste land en het Kara Tepe vluchtelingenkamp hulp op het gebied van bescherming van vrouwen en kinderen, leggen we water en sanitaire voorzieningen aan, dragen we zorg voor de hygiëne in kampen en zorgen dat vluchtelingen met cashhulp de meest noodzakelijk hulpgoederen kunnen aanschaffen.

Voorafgaand en tijdens de koude wintermaanden hebben we aanvullende hulp geboden, gericht op het warm houden van mensen, onder andere door onderdak met voldoende verwarming en dekens te regelen. Ook zorgen we ervoor dat pijpleidingen niet bevriezen, zodat mensen toegang blijven houden tot water. Tevens voorzien wij andere hulporganisaties van dekens en kacheltjes en delen we thee, koffie en chocolademelk uit aan vluchtelingen.

Afgesloten Balkan-route
Ook in de Balkanlanden zijn vele duizenden vluchtelingen gestrand. In Servië verblijven veelal jonge mannen in leegstaande gebouwen en barakken. Ze proberen zich warm te houden met vuurtjes van oude balken en olie en krijgen soms maar een warme maaltijd per dag, die uitgedeeld wordt door vrijwilligers. Zo'n 7300 vluchtelingen en migranten zitten in Servië verdeeld over 16 opvangcentra, maar voor minstens 1100 mensen is er geen plek. Onze directeur Tineke Ceelen bezocht in januari opvangkampen in Servië en was verbijsterd over de situatie.

Naast de geboden hulp in Griekenland, heeft Stichting Vluchteling 145.000 euro ter beschikking voor het bieden van verwarmde opvangplekken in de officiële opvangcentra voor migranten en vluchtelingen in Servië. We delen ter plekke onder andere dekens, warme kleding, brandstof, kachels en bedden uit.

Live Sessie

Wil je meer weten over situatie van vluchtelingen in deze Europese landen en over onze hulpverlening, of heb je prangende vragen, volg dan onze Live Sessie op Facebook op maandag 13 februari om 16.30 uur via Facebook. Onze collega Elinor Raikes, verantwoordelijk voor onze noodhulpprogramma’s in Europa, vertelt je graag meer.

Terug

Help ons helpen!

€5 €10 €20 €50 Ander bedrag

Doe een donatie

Mijn gegevens

Geslacht
Naam
Email

Betaalwijze

Betaalmethode