Zuid-Soedan

In het nieuwste land van de wereld blijft het onrustig. Geweld, ziektes, een onvoorspelbaar regenseizoen en een economische crisis brengen het land aan de rand van de afgrond. Stichting Vluchteling biedt noodhulp aan vluchtelingen en ontheemden. 

vervolg-theme-image-back
.

In het kort…

Zuid-Soedan is sinds 9 juli 2011 onafhankelijk, en daarmee het nieuwste land in de wereld. De onafhankelijkheid volgde op een lange periode van conflict met het noordelijke Soedan. Met de onafhankelijkheid zijn de problemen in Zuid-Soedan echter niet opgelost. Met het buurland Soedan is een nieuwe conflict over de exacte grens tussen de landen en in het land zelf is veel onderlinge rivaliteit tussen verschillende etnische groepen. Het geweld heeft geleid tot een nieuwe vluchtelingencrisis in het land.

Inwoners: 11,6 miljoen
Oppervlakte: 644.329 km²
Hoofdstad: Juba
Staatshoofd: President Mayardit
Conflict: 2011 - heden
Vluchtelingen: 643.056 (januari 2016)
Ontheemden: 1,6 miljoen (september 2015)

Conflict

De oorsprong van het conflict tussen Noord en Zuid-Soedan ligt in de tegenstellingen tussen het Arabische, islamitische noorden dat jarenlang de macht uitmaakte en de gemarginaliseerde zuidelijk zwarte Afrikaanse bevolking die christelijk of animistisch is. In 1983 leidde de onderdrukking van het zuiden tot een tweede burgeroorlog tussen het regeringsleger en rebellenlegers. Tijdens deze oorlog zijn ruim twee miljoen mensen omgekomen, zijn ruim vier miljoen Zuid-Soedanezen binnen hun eigen landgrenzen op de vlucht geslagen en zijn ongeveer 500.000 Zuid-Soedanezen gevlucht naar buurlanden.

Het vredesakkoord van 9 januari 2005, dat ondertekend werd door de Soedanese regering van president Omar al-Bashir en het Soedanese Volksbevrijdingsbeweging SPLA/M betekende het einde van het conflict. Maar tot op heden is de toekomst van de grensregio’s Abyei, Blauwe Nijl en Zuid Kordofan nog niet duidelijk. 

In dit akkoord, dat werd aangeduid als de ‘Comprehensive Peace Agreement’, werd geregeld dat Zuid-Soedan een aparte entiteit zou worden met een autonome status binnen Soedan. Naar aanleiding van deze ‘Peace Agreement’ werd in januari 2011 een referendum gehouden waarin de bevolking zich uit kon spreken over de vorming van de nieuwe staat Zuid-Soedan. Een overgrote meerderheid van de bevolking stemde voor de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan. Op 9 juli 2011 werd de onafhankelijke status van Zuid-Soedan internationaal officieel erkend, waarmee Zuid-Soedan formeel het nieuwste land in de wereld werd. 

Het land werd gelijk al geconfronteerd met grote problemen, namelijk ruzie met Soedan over de demarcatie van de landsgrenzen, conflict over het delen van de olieopbrengsten, grootschalige terugkeer van vluchtelingen uit het noorden, etnisch conflict, aanwezigheid van rebellengroepen en grote voedselschaarste.

De bevolking van Abyei zou in 2011 mogen beslissen over aansluiting bij Soedan of Zuid-Soedan maar het referendum werd uitgesteld. Het Soedanese regeringsleger nam Abyei in en 110.000 mensen sloegen op de vlucht. Snel daarna sloeg het conflict ook over op de grensregio’s Blauwe Nijl en Zuid-Kordofan. Een deel van de bevolking van deze gebieden wil zich liever aansluiten bij Zuid-Soedan. Vanwege gevechten tussen het Soedanese regeringsleger en het Zuid-Soedanese bevrijdingsleger en de bombardementen die volgden sloegen veel mensen op de vlucht. Het is nog steeds erg onrustig in de grensstreek en ruim 180.000 Soedanezen hebben een veilig heenkomen gezocht in Zuid-Soedan.

 

Na het uitbreken van hevige gevechten in Zuid-Soedan in december 2013 langs etnische lijnen zijn honderdduizenden Zuid-Soedanezen op de vlucht geslagen.

Hulpverlening

Stichting Vluchteling is sinds eind jaren 80 actief in het zuiden van Soedan, het huidige Zuid Soedan. De nieuwe staat Zuid-Soedan is straatarm en heeft daarom veel ondersteuning nodig bij de opbouw van het land, voordat (terugkerende) vluchtelingen weer een normaal bestaan kunnen leiden. In de provincie Noord Bahr el Ghazal helpt Stichting Vluchteling daarom met het herstel van medische klinieken en de basisgezondheidzorg voor zo’n 350.000 ontheemden en terugkerende vluchtelingen. In de provincies Jonglei en Oost, West en Centraal Equatoria werkt Stichting Vluchteling met de Mines Advisory Group (MAG) aan het ontmijnen van dorpen en landbouwgronden.

In verband met het nieuwe geweld in de grensstreek heeft Stichting Vluchteling in 2012, in samenwerking met het speciale noodhulpteam van het International Rescue Committee, nieuwe noodhulpactiviteiten opgestart voor vluchtelingen uit Soedan in Yida vluchtelingenkamp. Die hulp bestaat uit reproductieve gezondheidszorg, waaronder zorg voor vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld, en het verspreiden van noodpakketten onder kwetsbare vrouwen en meisjes.

Uprooted by Conflict