Wederopbouw

Naast noodhulp steunt Stichting Vluchteling ook wederopbouwprojecten in gebieden waar vluchtelingen weer naar huis kunnen. Deze terugkeer wordt ondersteund met bijvoorbeeld het ruimen van landmijnen en het herstellen van scholen en medische voorzieningen.

vervolg-theme-image-back
.

Wat is wederopbouw?

Vrijwel alle vluchtelingen en ontheemden willen niets liever dan uiteindelijk terugkeren naar huis. Helpen bij de wederopbouw na een conflict is daarom ook een prominent onderdeel van de hulp die Stichting Vluchteling levert. Het voornaamste doel is om de terugkeer voor de vluchtelingen en ontheemden zo veilig mogelijk te maken en hen de middelen te geven om een start te kunnen maken bij de wederopbouw van hun gemeenschap. 


De vormen van wederopbouw

Stichting Vluchteling concentreert zich met haar wederopbouw projecten met name op het herstellen van sociale voorzieningen zoals de oprichting van scholen en water en sanitaire voorzieningen. Bestaande voorzieningen zijn veelal verwoest of ontoegankelijk geworden na aanleiding van de burgeroorlogen. Door de wederopbouw activiteiten krijgt de bevolking weer een kans om een toekomst op te bouwen en zelfvoorzienend te worden. 


Partners in het veld

Stichting Vluchteling werkt op het gebied van wederopbouw samen met onder andere de International Rescue Committee (IRC) en meer specifiek met de Mines Advisory Group (MAG) op het gebied van ontmijning. MAG concentreert zich op het voorlichten van de terugkerende vluchtelingen en brengt de onveilige gebieden in kaart, daarnaast ruimen zij de mijnen en explosieven. Doel is dat de dorpen weer bewoonbaar worden, landbouwgronden bewerkt kunnen worden en kinderen veilig buiten kunnen spelen en naar school kunnen gaan. 


Waar zijn we actief?

Momenteel is Stichting Vluchteling in samenwerking met MAG actief in onder andere Zuid-Soedan en Iraaks Koerdistan. Daarnaast worden gebieden van Irak en Afghanistan voorzien van scholen met als doelgroep ontheemde straatkinderen en lokale bevolking. Ook organiseert Stichting Vluchteling het zogenaamde 'Cash for work' project in de Centraal Afrikaanse Republiek. Met dit project wordt er geprobeerd een economische re-integratie te bespoedigen.