Water & Sanitatie

Schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen zijn een belangrijk onderdeel van de noodhulp die Stichting Vluchteling biedt.
vervolg-theme-image-back
.

Laatste Nieuws

Vier grote internationale hulporganisaties roepen vandaag in een brief op tot een wapenstilstand van 72 uur voor het oostelijk deel van Aleppo. Die tijd is nodig om zieken en gewonden het gebied uit te krijgen, en mensen die willen de kans te geven om dat deel van de stad te verlaten. Tegelijkertijd kunnen dan voedsel en andere essentiële hulpgoederen het gebied in.


Zeven jaar vol gruweldaden van Boko Haram hebben niet alleen grote gevolgen voor het noorden van Nigeria. Ook buurlanden Tsjaad, Niger en Kameroen zijn zwaar getroffen. Er is een tekort aan zo'n beetje alles, aan onderdak, schoon drinkwater en voedsel. Stichting Vluchteling biedt ook in deze landen noodhulp.


In de gesloten vluchtelingenopvang Moria op het Griekse eiland Lesbos is gisteravond brand uitgebroken. De bewoners zijn geëvacueerd. In Moria verbleven op het moment van uitbreken van de brand 4000 mensen, deels in tenten, deels in noodwoningen. Het vuur is inmiddels onder controle.

Uit de opbrengst van de Nacht van de Vluchteling 2016 gaat Stichting Vluchteling de komende maanden cruciale hulp bieden aan 225.000 vluchtelingen en ontheemden in ten minste vier landen in Afrika en het Midden-Oosten. Stichting Vluchteling heeft dankzij de deelnemers en sponsoren van de Nacht van de Vluchteling de hulp voor deze kwetsbare groep kunnen opschalen.

“Maak als de drommel een einde aan de erbarmelijke omstandigheden in Griekenland”. Met die woorden richtte onze directeur Tineke Ceelen zich vrijdag tot eurocommissaris Frans Timmermans. “Het is Europa onwaardig dat we die toestanden nog altijd laten voortbestaan.”

In de afgelopen drie weken zijn ten minste 60.000 mensen gevlucht voor het oplaaiend geweld in Zuid-Soedan. De meesten zijn naar buurland Oeganda vertrokken. De spanningen in het land bemoeilijken ook het werk van de hulpverleners.

Verschillende Nederlandse hulporganisaties bieden gezamenlijke hulp aan de slachtoffers van de droogte in Somalië, Zimbabwe en Ethiopië. In deze Afrikaanse landen zijn miljoenen mensen in acute nood. De organisaties, verenigd in de Dutch Relief Alliance (DRA), bieden naast noodhulp ook structurele hulp waarmee de getroffen bevolking zich kan richten op de toekomst.
De terreurbeweging Boko Haram werd in 2015 flink teruggedrongen in Nigeria en is daardoor actiever geworden in de noordelijke regio’s van Kameroen. Het recente geweld heeft geleid tot een grote stroom van ontheemden binnen de Far North Region, de armste en meest dichtbevolkte regio van Kameroen. Stichting Vluchteling verbetert de sanitaire voorzieningen en biedt economische steun in de vorm van ‘cashhulp’.
Nederlandse hulporganisaties doen een dringend beroep op de Nederlandse overheid en internationale donoren om Zuid-Soedan niet in de steek te laten en de steun aan het land voort te zetten. In het land, dat op 9 juli vijf jaar bestaat, hebben 5,3 miljoen mensen onvoldoende te eten en zijn ongeveer 2,3 miljoen mensen op de vlucht. Bijna 700.000 kinderen zijn ondervoed, net als een op de drie zwangere vrouwen of jonge moeders. Nergens is de moedersterfte zo hoog: per 100.000 geboorten overlijden 730 vrouwen. 
Volgende week ronden elf Nederlandse hulporganisaties hun eerste gezamenlijke hulpactie af voor de slachtoffers van de droogte in Ethiopië. De organisaties, verenigd in de Dutch Relief Alliance (DRA), hebben in het afgelopen half jaar zo’n 400.000 kwetsbare mensen geholpen. “Doordat de Nederlandse overheid snel geld beschikbaar stelde, konden we als Nederlandse organisaties snel noodhulp bieden”, aldus Jacoline Kool, die de actie namens World Vision coördineert.

 1 2 3 ... 5