Turkije

Als gevolg van de aanhoudende burgeroorlog in Syrië biedt Turkije onderkomen en hulp aan ruim 2 miljoen Syrische vluchtelingen die de grens zijn overgestoken op zoek naar veiligheid. Het aantal vluchtelingen blijft toenemen als gevolg van de opmars van de terreurgroep Islamitische Staat. 

vervolg-theme-image-back
.

In het kort...

Al ruim 5 jaar is Syrië in de greep van het geweld tussen het regeringsleger en opstandelingen. De burgeroorlog eist steeds meer slachtoffers. Steden liggen compleet in puin door aanhoudende bombardementen. Ruim vier miljoen Syriërs zijn noodgedwongen hun land ontvlucht, waarvan ruim tweeënhalf miljoen Syriërs onderkomen en veiligheid hebben opgezocht in buurland Turkije. 

Inwoners: 81,6 miljoen
Oppervlakte: 783.562km²
Hoofdstad: Ankara
Staatshoofd: President Abdullah Gul
Conflict: 2014 - heden
Vluchtelingen: 2.620.500 (Syrië, februari 2016)
Ontheemden: 954.000 (mei 2014)

Conflict

Aangemoedigd door de grote volksopstanden in de regio, vonden er in maart 2011 massale demonstraties plaats tegen de Syrische regering van President Bashar al-Assad in verschillende steden in het land. Het Syrische regime treedt sindsdien hard op tegen de opstandelingen. Steden worden zwaar onder vuur genomen en hele wijken belegerd. Miljoenen mensen zijn voor het geweld op de vlucht geslagen.

Drie jaar later duurt het conflict nog steeds voort en bevindt deze zich in een zeer kritieke fase. Het geweld neemt toe en de humanitaire situatie is sterk verslechterd. Volgens de Verenigde Naties heeft het geweld al aan naar schatting ruim 250 duizend mensen het leven gekost, waaronder 10.000 kinderen.

Ruim de helft van de bevolking heeft dringend humanitaire hulp nodig. Velen zijn onbereikbaar voor hulp. Van de ruim 4 miljoen Syrische vluchtelingen die de grens zijn overgestoken hebben ruim 2 miljoen mannen, vrouwen en kinderen toevlucht gezocht in Turkije.

Als gevolg van het oprukkend geweld van de Islamitische Staat (IS) in 2014 - en de aanvallen op de stad Kobani in het bijzonder - zijn opnieuw honderdduizenden Syriërs op de vlucht geslagen en neergestreken in Turkije. De vluchtelingen vinden onderkomen in gastgezinnen of worden opgevangen in vluchtelingenkampen, maar verblijven ook in tijdelijke opvangplekken, zoals moskeeën en scholen, maar ook in parken en in zelfgebouwde hutjes op straat. Turkije heeft moeite voldoende hulp te bieden aan al deze vluchtelingen en met de nieuwe toestroom vluchtelingen groeien de zorgen.

Ondanks de beter voorzieningen in de vluchtelingenkampen in Turkije - in vergelijking met de situatie in andere landen - maken de vluchtelingen zich zorgen om de naderende winter en hebben behoefte aan wintertenten, dekens en warme kleding.


Kaart: februari 2016

Hulpverlening

Stichting Vluchteling heeft laten weten dat zij zo nodig de reserves zal aanspreken om hulp aan deze vluchtelingen te kunnen bieden, mocht daarom worden gevraagd. "Het zijn uitzonderlijke tijden met uitzonderlijk veel vluchtelingen. Dat vraagt om uitzonderlijke maatregelen", aldus directeur Tineke Ceelen.

Stichting Vluchteling heeft 160.000 euro beschikbaar gesteld om diverse kampen en leegstaande dorpen, waarin vluchtelingen worden opgevangen winterklaar te maken.


Pak ze goed in!

Onvoldoende bescherming winterkou