Tsjaad

Het straatarme Tsjaad vangt onder andere een enorme groep vluchtelingen uit Darfur op. Stichting Vluchteling helpt met medische zorg en een innovatief project: de zonneovens.
vervolg-theme-image-back
.

In het kort…

Tijdens het conflict in de Soedanese provincie Darfur zijn miljoenen mensen op de vlucht geslagen. Velen zochten hun toevlucht in buurland Tsjaad waar ze worden opgevangen in overvolle vluchtelingenkampen. Door de hoge temperaturen en beperkte voorzieningen zijn de omstandigheden erg zwaar.

Inwoners: 11,4 miljoen
Oppervlakte: 1.284 miljoen km²
Hoofdstad: N'Djamena
Staatshoofd: President Deby
Conflict: 1991 - heden
Vluchtelingen: 48.362 (juni 2015)
Ontheemden: 111.500 (augustus 2015)

Conflict

De gewelddadige burgeroorlog in Soedan zorgde in 2003 voor een enorme vluchtelingenstroom naar Tsjaad. In de Soedanese provincie Darfur is het vandaag de dag nog steeds onveilig: de gevechten tussen de Soedanese overheid en de rebellen bewegingen houden aan.

Tsjaad is één van de armste landen ter wereld en de aanwezigheid van vluchtelingen uit Soedan en Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) legt een grote druk op de beperkte natuurlijke hulpbronnen. De 281.000 vluchtelingen uit Darfur die in Tsjaad verblijven kunnen gezien de onveilige situatie nog niet terugkeren naar hun thuisland. Langs de grens zijn inmiddels 12 vluchtelingenkampen opgezet, waar Soedanese vluchtelingen al bijna tien jaar verblijven. De voorzieningen zijn beperkt, en leefomstandigheden zwaar. Vooral vrouwen en kinderen zijn het slachtoffer van de slechte omstandigheden in de vluchtelingenkampen. Zij zijn het eerste en makkelijkste doelwit van gewelddadigheden en ziekten.

De kampen voor vluchtelingen uit de Centraal Afrikaanse Republiek bevinden zich in het zuiden van het land. In 2012 hebben de bewoners van de Sahel, waar Tsjaad onderdeel van is, te maken met de zoveelste voedselcrisis in korte tijd. Veel mensen in de Sahel regio zijn getroffen door een voedselcrisis.

Hulpverlening

Stichting Vluchteling ondersteunt een groot gezondheids- en ondervoedingsprogramma van haar partnerorganisatie International Rescue Committee (IRC) in het vluchtelingenkamp Oure Cassoni gelegen in het oosten van Tsjaad. IRC is verantwoordelijk voor de gezondheidszorg voor vluchtelingen en lokale bewoners, via medische posten in het kamp en een naburig ziekenhuis.

Het overgrote deel van de ruim 32.000 vluchtelingen in het kamp Oure Cassoni bestaat uit vrouwen en kinderen. Veel kinderen komen ondervoed in het kamp binnen en worden hier geholpen. Ook in het districtsziekenhuis vlakbij het vluchtelingenkamp worden (ernstig) ondervoede vluchtelingenkinderen, al dan niet met medische complicaties, behandeld.

Stichting Vluchteling steunt in Tsjaad tevens een zonneovenproject in samenwerking met Tchad Solaire. Het milieuvriendelijke kooktoestel dat een warme maaltijd bereidt op zonne-energie zorgt ervoor dat vrouwen en kinderen niet meer buiten de vluchtelingenkampen hoeven te zoeken naar brandhout. Tijdens het sprokkelen van brandhout buiten de vluchtelingenkampen lopen jonge meisjes, vrouwen en kinderen groot gevaar om overvallen te worden. Dankzij de zonneovens kunnen zij binnen de veilige zones van het kamp blijven en wordt ook de natuur rondom het kamp gespaard.