Syrië

Miljoenen mensen zijn op de vlucht voor het geweld in Syrië. Stichting Vluchteling biedt hulp aan Syrische vluchtelingen in de buurlanden Libanon, Jordanië, Turkije en Irak, en zet zich in voor de mensen op de vlucht voor het aanhoudende geweld in Syrië.

vervolg-theme-image-back
.

Laatste Nieuws

Het begrip ‘opvang in de regio’ wordt in de media genoemd als dé oplossing voor het vluchtelingenvraagstuk. De realiteit is dat van de ruim 65 miljoen mannen, vrouwen en kinderen die oorlog en geweld zijn ontvlucht, het merendeel al opgevangen wordt in de regio.
Vandaag, op Bevrijdingsdag, vieren we dat wij in Nederland in vrijheid mogen leven. Maar leven in vrede en veiligheid is voor tientallen miljoenen mensen geen realiteit. Ruim 65 miljoen mensen zijn op de vlucht voor oorlog, geweld en onderdrukking. Het aantal mensen dat van huis en haard wordt verdreven groeit met de dag.

Op de dag van de dodenherdenking, donderdag 4 mei, staat 'Tijd voor MAX' vanaf 17.10 uur op NPO 1 stil bij de meer dan 65 miljoen mensen wereldwijd, die op de vlucht zijn voor oorlog, geweld en onderdrukking.

Terwijl vandaag op de internationale Syrië-top in Brussel gesproken wordt over een oplossing voor de reeds 6 jaar durende oorlog in het land en de benodigde humanitaire hulp aan de miljoenen slachtoffers van het conflict, zijn gisteren ruim 100 mensen, waaronder vele kinderen, omgekomen door een chemische aanval in het Syrische stadje Khan Sheikhoun in Idlib.

Het is nu 6 jaar oorlog in Syrië. 6 jaren van absolute hel. Miljoenen mannen, vrouwen en kinderen worstelen om te overleven. Dag in, dag uit en dat al 2190 dagen. Zolang er leven is, is er hoop. Zolang er leven is, hebben wij hulp te bieden.

President Donald Trump ondertekende afgelopen vrijdag een besluit waarin hij een stop voor vier maanden afkondigt op de opname van vluchtelingen door de Verenigde Staten. Vluchtelingen uit Syrië zijn helemaal niet meer welkom.

Opvanglanden en donoren moeten actie ondernemen om legaal verblijf van vluchtelingen uit Syrië, onderwijs en toegang tot werk mogelijk te maken. Daarnaast moeten overheden de rechten van asielzoekers respecteren. Deze dringende aanbevelingen doet Stichting Vluchteling samen met haar partnerorganisatie IRC en andere hulporganisaties in aanloop naar een conferentie over Syrische vluchtelingen die morgen in Helsinki plaatsvindt.

De Delftse Fleur Overgaag (25) liep tijdens oudejaarsdag haar NewYears-Walk-for-Aleppo. Met deze sponsorloop haalde zij geld op voor noodhulp. ,,Tot nu toe heb ik 2157,50 euro opgehaald voor Stichting Vluchteling. Ik vind het geweldig dat zoveel mensen geld storten en hiermee mij en dus de oorlogsslachtoffers steunen." 
2016 was een jaar van records. Records om verdrietig van te worden. Nooit eerder waren er wereldwijd zoveel mensen op de vlucht: ruim 65 miljoen. Dat is een onthutsend cijfer. Tegelijkertijd was 2016 ook een jaar van hoopvolle records. Nooit eerder kwamen zoveel mensen voor ons in actie. Nooit eerder bracht dat zoveel donaties op. Nooit eerder hebben we zoveel kunnen betekenen voor vluchtelingen.
Veel Syrische vluchtelingenkinderen werken in Libanon. In sommige gevallen tien uur per dag, zes dagen per week. Ook hebben ze op straat te maken met ernstige vormen van geweld. Dat blijkt uit onderzoek van onze partner het International Rescue Committee.
 1 2 3 ... 26