Somalië

Hulp verlenen in Somalië is zeer ingewikkeld en gevaarlijk, maar niet onmogelijk. Stichting Vluchteling biedt onder lastige omstandigheden medische hulp aan ontheemden.
vervolg-theme-image-back
.

In het kort…

Somalië staat op nummer 1 op de ranglijst van zogenaamde “falende staten”. Dit maakt het geven van noodhulp in Somalië extra ingewikkeld. Die hulp is wel keihard nodig voor de 1,1 miljoen ontheemden. Hulp geven in het land is voor (internationale) organisaties zeer ingewikkeld, maar niet onmogelijk. Stichting Vluchteling helpt met medische zorg in de hoofdstad Mogadishu en de Mudug regio. 

Inwoners: 10,4 miljoen
Oppervlakte: 637.600 km²
Hoofdstad: Mogadishu
Staatshoofd: Hassan Sheikh Mohamud
Conflict: 1988 - heden
Vluchtelingen: 974.263 (januari 2016)
Ontheemden: 1.107.000 miljoen (december 2014)

Conflict

Sinds de val van het regime van Siad Barre in 1991 heeft Somalië geen effectieve centrale regering meer gekend. Verschillende milities en krijgsheren maakten er de macht uit en verdeelden het land volgens clan affiliaties. Sommige delen scheiden zich af van Somalië zoals Somaliland en Puntland. Meer dan 15 keer is geprobeerd om een nationale regering samen te stellen.

De huidige regering heeft niet de controle over het gehele grondgebied. Verschillende gewapende groeperingen, waarvan Al Shabab de belangrijkste is, maken in sommige delen de macht uit. Na aanvallen van troepen van de Afrikaanse Unie trok Al-Shabab zich in augustus 2011 terug uit Mogadishu en vervolgens uit enkele andere belangrijke steden. De veiligheidssituatie blijft echter zorgwekkend, vooral in Mogadishu en het zuiden van het land.

Vanwege de jarenlange gevechten tussen elkaar bestrijdende krijgsheren hebben honderduizenden Somaliërs hun toevlucht gezocht in buurlanden zoals Kenia, Ethiopië en Jemen, of hebben in Somalië een veilig heenkomen gezocht. Na Syrië, Afghanistan en Irak heeft het conflict in Somalië geleid tot het grootste aantal vluchtelingen ter wereld.

Ook vanwege de extreme droogte in 2010 en 2011 zijn vele Somaliërs op de vlucht geslagen. Alhoewel de ernstigste droogte voorbij is blijft de situatie zorgwekkend mede vanwege tegenvallende regenval. Nog steeds hebben 857.000 Somaliërs behoefte aan humanitaire hulp en zijn 203.000 van de kinderen ernstig ondervoed.

Hulpverlening

Vanwege de jarenlange oorlog zijn basisvoorzieningen zoals gezondheidszorg en sanitaire voorzieningen afwezig of van zeer slechte kwaliteit. Vooral ontheemden in Zuid-Centraal Somalië, waaronder in Mogadishu, hebben nauwelijks toegang tot medische zorg en veilig drinkwater. Diarree, malaria en ondervoeding komen veel voor en leiden tot onnodige sterfte. De focus in de hulpverlening ligt daarom op het geven van medische noodhulp.

In 2011 maakte Stichting Vluchteling onderdeel uit van de SHO-actie die werd gehouden voor de Hoorn van Afrika, in verband met de extreme droogte in de regio. Een deel van de opbrengst voor de Hoorn van Afrika op Giro 555 is door Stichting Vluchteling in Somalië besteed. Daarnaast steunt Stichting Vluchteling hulpprogramma’s in de vluchtelingenkampen in buurlanden Ethiopië en Kenia, zoals in het grootste vluchtelingenkamp ter wereld Dadaab.